În Piața Revoluției (Palatului Regal) din Capitală a avut loc a doua ediie a manifestării memoriale dedicate martirilor temnielor comuniste, conform Legii 127/2017.
Această lege a instituit ziua de 14 mai ca zi naională de cinstire a martirilor din temniele comuniste.


În expunerea de motive a Legii 127/2017, se arată că această zi a fost aleasă în amintirea celui mai mare val de arestări politice din istoria României (noaptea de 14 mai 1948). Circa zece mii de tineri, foarte muli dintre ei studeni, au fost arestai în acea noapte fatidică, în baza unui plan al autorităilor comuniste, umplând pușcăriile și lagărele de exterminare.
Luptătorii anticomuniști și urmașii acestora, împreună cu mai multe organizaii ale societăii civile au luat iniiativa acestei adunări comemorative, pentru prima oară în anul 2018.
Locaia aleasă nu este întâmplătoare: clădirea Ministerului de Interne a reprezentat, după 1948, unul dintre centrele de detenie și anchetă ale Securităii, mii de opozani ai regimului comunist fiind torturai în temutele celule din subteranele clădirii. Toate aceste comentarii aparṭin viceprimarului liberal al Sectorului 2 Dan Cristian Popescu, prezent la eveniment.