Astăzi, de la ora 16:00, este programată în Parlament şedinţa comună pentru învestirea noului Guvern Orban.


Pentru întrunirea cvorumului necesar desfășurării votului, cel puțin 233 de parlamentari trebuie să fie prezenți în sală.

Cel mai probabil, acest număr nu va fi atins, iar ședin’a va fi amânată din lipsă de cvorum. PSD, Pro România şi ALDE au anunţat deja că parlamentarii formațiunilor nu vor lua parte la şedinţă.

"Decizia PSD este că luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a Guvernului Orban. Motivarea este clară: aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale, dacă este constituţional, chiar dacă este demis, un premier rămas interimar să fie iar desemnat", a declarat anterior preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
Cele trei formațiuni din opoziție își motivează absența prin faptul că încă așteaptă decizia Curții Constituționale cu privire la constituționalitatea desemnării premierului demis pentru formarea unui nou guvern. Decizia CCR cu privire la un potențial conflict de natură constituțională este așteptată tot astăzi.

Învestirea noului executiv nu este o miză nici pentru liberali. Aceștia doresc respingerea noului cabinet propus de Ludovic Orban, astfel încât să fie urmat parcursul constituțional pentru declanșarea alegerilor anticipate.

PNL a anunțat deja că parlamentarii partidului vor vota împotriva propriului guvern. Pentru a pica la vot învestirea noului executiv, este nevoie ca în favoarea lui să voteze un număr mai mic de 233 de parlamentari.