Distanțarea socială în aeroporturi și avioane este una dintre măsurile care se vor păstra și după reluarea transportului aerian pentru călători. Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a oferit mai multe detalii cu privire la măsurile pregătite de pentru repornirea turismului în Europa.

„Criza va mai dura. Măsurile care s-au dovedit eficiente vor fi menținute într-un fel sau altul, iar distanțarea socială este una dintre ele”, a declarat comisarul.

Conform Adinei Vălean, Comisia va pune la dispoziția statelor o serie de ghiduri cu măsurile care trebuie respectate pentru a evita îmbolnăvirile după relaxarea restricțiilor.

„Multe măsuri au fost acceptate de industrie pentru a putea relua activitatea. Distanțarea socială este una dintre ele, dar nu singura, mai sunt dezinfectarea avioanelor, precum și alte măsuri în aeroporturi. Vom elabora ghiduri despre cum se vor aplica aceste măsuri și pe viitor”, a precizat Adina Vălean.

Cu toate acestea, nu există încă o dată stabilită de la care europenii își vor putea relua călătoriile liberi în interiorul granițelor Uniunii.

"Pentru piaţa internă este bine să avem o abordare armonizată decât să vedem pe fiecare luând propriile măsuri, încât pentru un călător să fie dificil de înţeles ce măsură se aplică unde. Deci o abordare integrată, linii de orientare, să vedem cum evoluează în contextul crizei de sănătate. (...) Ştim că a fost primul răspuns la criză (n.r. închiderea granițelor), dar cred că aceste măsuri urmează să fie ridicate într-un moment sau altul. Mai repede, aş spune, decât încheierea pandemiei. Pentru că atunci va trebui să vedem care este mai exact nivelul de siguranţă pentru oameni, iar acestea sunt criteriile de sănătate şi momentul în care graniţele vor fi deschise pentru circulaţie. Din acest motiv cred că este corect să spunem că pandemia va dura mai mult decât închiderea frontierelor", a completat Vălean.