Constantin-Florin Mitulețu-Buică, șeful Autorității Electorale Permanente, vrea ca România să preia “bune practici” “în materia organizării proceselor electorale”, de la Rusia. Mitulețu-Buică, a fost numit de Parlament la conducerea AEP la propunerea PSD, în februarie 2019. El este numit ultimul "ministru" rămas în funcție din regimul Dragnea.

Șeful AEP s-a ȋntâlnit, chiar de Ziua Unirii Principatelor Române, cu ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin. Printr-un comunicat de presă, Autoritatea Electorală Permanentă a transmis că discuțiile au vizat "dezvoltarea unei relații de colaborare între autoritățile administrative autonome specializate în materia organizării proceselor electorale din cele două ţări, în vederea realizării schimbului de experienţă și de bune practici".

Și ambasada rusă la București a făcut un anunț similar despre ȋntâlnire, pe Facebook:

"Pe data de 24 ianuarie 2020 Ambasadorul Rusiei în România dl. Valery Kuzmin a făcut o vizită la Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a României dl. Constantin Mituleţu-Buică. În cursul discuţiei au fost abordate perspectivele dezvoltării contactelor şi a schimbului de experienţă între autorităţile administrative autonome specializate în materia organizării proceselor electorale din cele două ţări – Autoritatea Electorală Permanentă a României şi Comisia Electorală Centrală a Federaţiei Ruse".


Cât privește pocesele electorale din Rusia, ȋn martie 2018, OSCE atrăgea atenția că alegerile prezidențiale s-au desfăşurat "într-un mediu politic şi judiciar marcat de o presiune constantă asupra vocilor critice". Scrutinul a fost câștigat de Vladimir Putin, reales pentru un al patrulea mandat cu 76,7% din voturi,

"Restricţiile asupra libertăţilor fundamentale de adunare, de asociere şi de expresie, precum şi asupra înregistrării unor candidaţi, au avut ca rezultat lipsa unei veritabile concurenţe", a indicat OSCE.
Organizaţia a subliniat de asemenea "absenţa criticilor în relatările despre preşedintele Putin în majoritatea mass-media, ceea ce a dus la condiţii de concurenţă inegală" între candidaţi.

Constantin Mituleţu Buică a fost ales preşedinte AEP ȋn februarie 2019, el fiind propus de PSD. Mandatul este de opt ani și, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a Autorității Electorale Permanente, președintele AEP are rang de ministru.