Autoritățile din China au anunțat că virusul gripal care a îmbolnăvit peste 300 de persoane, dintre care 6 au decedat, se transmite de la om la om.

Ultimele informații arată că pneumonia virală a ajuns și în Tailanda, Japonia sau Coreea de Sud, iar specialiștii estimează că în scurt timp epidemia va depăși granițele Asiei și va ajunge în Europa.

Organizația Mondială a Sănătății reacționează și se reunește în ședință de urgență pentru a stabili direcțiile de acțiune.

Simptome

Simptomele noului virus pot fi confundate cu cele ale unei răceli comune: febră, tuse, strănut, respiraţie dificilă.

Vaccinul nu poate fi încă o soluție pentru combaterea epidemiei, dezvoltarea unui astfel de vaccin ar dura cel puțin 2-3 ani.

Cum ne ferim de îmbolnăvire

Pentru a evita infestarea cu virusul gripal autoritățile recomandă ca populația să utilizeze măști care acoperă gura și nasul, să se spele corect pe mâini și să strănute în șervețele sau în batistă, pentru a evita răspândirea bacteriilor.

Și autoritățile din țările vecine iau măsuri pentru protejarea populației. În Australia, Singapore, Japonia, Hong Kong şi Taiwan toţi pasagerii care vin din oraşul chinezesc Wuhan sunt scanați. Măsuri similare sunt implementate și pe aeroporturile din San Francisco, Los Angeles şi New York.

Centrul pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor din Statele Unite a transmis că un prim caz de îmbolnăvire a fost semnalat în oraşul american Seattle. Pacientul diagnosticat cu coronavirusul este un cetățean chinez care a călătorit în sua din oraşul chinez Wuhan, sursa inițială a virusului.