Staff-ul primului ministru caută soluții pentru ca Dăncilă să se autopropună comisar european. Este un nou scenariu lansat pe piață de surse guvernamentale ale PSD, în cazul în care Executivul ar avea probleme în Parlament. Ideea i-a consumat pe consilierii lui Dăncilă toată vara și au căutat precedente similare.

Dăncilă ia în calcul să plece la Bruxelles înaintea audierilor din Parlamentul European, dacă Rovana Plumb va fi respinsă. Oamenii de încredere ai lui Dăncilă încearcă să găsească cel mai potrivit mod în care actualul premier să ajungă comisar european. Ei au găsit și precedentul din Slovenia, când premierul Alenka Bratušek s-a autopropus comisar european în 2014, când se forma Comisia Juncker. În cele din urmă, după un scandal intern și poziția contrară clară a Parlamentului European, candidatura lui Bratušek a fost retrasă.

Condițiile autopropunerii

Pentru ca Dăncilă să poată ajunge în Comisia Europeană trebuie ca Rovana Plumb să fie respinsă. Poziția lui Plumb este oricum fragilă din cauza problemelor de integritate (a fost apărată de Parlament, care a refuzat să-i ridice imunitatea în dosarul Belina), dar Dăncilă i-a mai dat o lovitură puternică prietenei sale chiar miercuri seară.

Într-o declarație după CEX-ul PSD, în care explica de ce nu susține candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European, Viorica Dăncilă a spus că nu susține nici o candidatură dacă asupra persoanei în cauză planează suspiciuni: ”Nu susţin, nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi. Nu susţinem acest mandat pentru că, mi se pare o abordare firească, atunci când sunt anumite acuze, atunci când există suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste lucruri şi pe urmă să ocupe această funcţie”. Declarația era un șah la Plumb, pentru cei care cunosc jocurile, pentru că ea este în situația invocată de Dăncilă. Audierea Rovanei Plumb este programată pe 2 octombrie, în ziua votării moțiunii de cenzură împotriva Guvernului.

Variante de lucru elaborate

Zilele trecute, Victor Ponta spunea că Dăncilă a negociat cu Ursula von der Leyen Surse pentru susținerea Laurei Kovesi, dar și a Rovanei Plumb. Dăncilă a mințit puțin, pentru că a negociat pentru numirea ei, dacă Plumb pica la vot, scenario plauzibil. Comisia Europeană consideră că respingerea unor propuneri de comisari cu probleme i-ar întări poziția în lupta cu Parlamentul European. Rovana Plumb, alături de alți patru comisari, sunt exact în această situație, și sunt șanse mari care ea să fie respinsă după audierile din Parlamentul European.

Dacă Rovana Plumb va fi respinsă, Dăncilă e gata să ia în calcul soluțiile juridice găsite pentru a se autopropune comisar. Aceste calcule depind însă de rezultatul votului la moțiunea de cenzură și de prelungirea negocierilor pentru noii comisari. Una dintre posibilități ar fi ca Dăncilă însăși să semneze această propunere, ca ultim act în calitate de premier. Altă opțiune e ca un viitor premier interimar să o propună dacă guvernul Dăncilă cade în Parlament la moțiunea de cenzură. Un alt scenariu luat în calcul la Palatul Victoria e stoparea oricărei mișcări în cazul unor proteste atât din partea opiniei publice din țară, cât și al unui refuz tacit sau public din partea Bruxelles-ului.

Viorica Dăncilă regret și acum că a cedat când I s-a propus funcția de prim-ministru și nu a rămas pe cariera europarlamentară.