După întâlnirea cu premierul desemnat, Ludovic Orban, Victor Ponta a anunțat că Pro România nu va vota noul guvern în Parlament.

„Nici vorbă să votăm guvernul. Suntem 35 de parlamentari, avem un obiectiv pe termen lung de a reprezenta electoratul de stânga, care a fost trădat de PSD. N-am pus condiții, nu am cerut niciun minister, nu ni s-a oferit niciun minister. Au cerut sprijin pentru un guvern monocolor PNL”, a declarat Ponta. El a mai spus că dorește eliminarea subvenției acordată PSD, de 3 milioane de euro, vrea să vadă datele corecte ale bugetului și organizarea alegerilor anticipate odată cu cele locale de anul viitor.

Ludovic Orban, după discuția cu Pro România: ”A nu vota Guvernul înseamnă a fi complice la mizeriile pe care le fac reprezentanții PSD în toate ministerele și agențiile”. Premierul desemnat, Ludovic Orban, s-a declarat optimist după discuția cu liderii Pro România.

Principalele declarații ale lui Ludovic Orban:

· Mi s-a părut că ne-am înțeles că România are nevoie de un guvern care să asigure stabilitate, să elaboreze bugetul și să rezolve marile probleme.

· A fost o discuție pozitivă, în care am depășit puncte de diferență.

· Eu am încredere că până la final ne vom înțelege și vom avea susținerea Pro România.

· N-am ajuns încă în faza de detaliu ale proiectului de buget și ale programului de guvernare

· Puncte în care ne-am înțeles – reducerea subvențiilor pentru partide.

· Suntem deschiși pentru o discuție despre anticipate. Aici e necesar un acord politic prin care partidele care se înțeleg să aibă majoritatea în Parlament, astfel încât să nu aruncăm țara în criză. I-am readus aminte că toate deciziile și declarațiile noastre au fost însensul ăsta: să ne întoarcem la popor.

· A rămas să avem runda a doua, discuția decisivă și după cum au decurs discuțiile, eu sunt optimist.

· E vorba de un sprijin parlamentar, deci nu refuzăm ca orice formațiune să participe cu idei, expertiză, dar nici nu a cerut, nici noi nu am oferit vreun portofoliu.

· Voi face tot ce e necesar pentru a obține garanția că Guvernul va fi învestit. Dacă unul dintre partenerii care au contribuit la moțiune ajunge să ia o decizia să nu voteze Guvernul… Dar eu nu-mi imaginez, pentru că înseamnă a fi complice cu toate mizeriile pe care le fac reprezentanții PSD în toate ministerele și agențiile. Dar și în situația în care se ajunge ca unul dintre parteneri să nu vină la vot, putem să continuăm discuțiile individuale, inclusiv cu parlamentari din PSD.

· La finalul primei runde de negocieri, vom face o analiză și vom vedea care e situația susținerii Guvernului.

· Dacă există o decizie politică a partenerilor de a susține Guvernul, eu am încredere în conducerea fiecărei părți că parlamentarii vor vota învestirea, nu pot să le cer semnături.