11 ONG-uri din trei orașe au depus plângeri la Consiliul Național de Combatere a Dicriminării (CNCD) împotriva viceprimarului Capitalei, Aurelian Bădulescu. El a făcut declarații scandaloase privind homosexualitatea.

ONG-urile au anunțat că depun plângeri la Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, cu privire la afirmațiile viceprimarului Capitalei Aurelian Bădulescu, dintr-o emisiune televizată, în data de 4 octombrie.

Bădulescu a spus că „anormalitatea și homosexualitatea și bulangiii îi transformăm acum în progresiști. (…) Ca femeie, eu cred că ar trebui să vă opriți din discursul ăsta cu bulangiii”.

Reprezentanții ONG-urilor spun că mesajul politic al lui Bădulescu țintește un grup de indivizi pe baza anumitor caracteristici protejate de către OUG 137/2000, articolul 15, și anume orientarea sexuală.

„Mesajul domnului Bădulescu diferențiază în mod clar între grupurile de persoane heterosexuale și cele homosexuale, criteriul de diferențiere fiind cel al orientării sexuale. Prin declarațiile sale jignitoare, Aurelian Bădulescu creează un sentiment de frică și panică privind reprezentarea în spațiul public a comunității LGBT. Astfel se contribuie la încetățenirea stereotipurilor și a prejudecăților privind indezirabilitatea comunității LGBT. Privind ținta mesajului, prin stigmatizarea orientării sexuale Aurelian Bădulescu marginalizează persoanele având aceste trăsături în afara limitelor normale ale relațiilor sociale, afectând stima de sine a acestora și promovând izolarea lor”, se arată în comunicatul ONG-urilor.

Ei spun că discursul lui Aurelian Bădulescu este cu atât mai grav, cu cât este o persoană publică, viceprimar și nu se află la primul „derapaj” de acest fel.

„În luna iunie a anului 2018 acesta a folosit apelative jignitoare similare față de colegii săi din Consiliul General al Municipiului București”, mai spun ONG-iștii.

„Prin conținutul, țintele, contextul și emitentul mesajului și în acord cu art. 15 a OUG 137 din 2000, declarația domnului Aurelian Bădulescu este asimilată unui comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității umane ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unui grup de persoane sau unei comunități şi legat de apartenența acestora la o orientarea sexuală. (…) Mesajul viceprimarului Capitalei nu vine decât să alimenteze discursul de ură față de această comunitate, adâncind sentimentul de discriminare. Injuriile viceprimarului Bădulescu trebuie să fie sancționate”, spun ONG-iștii.

Cele 11 ONG-uri care au depus plângeri la CNCD împotriva lui Aurelian Bădulescu solicită Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării sancționarea cu amendă a viceprimarului Capitalei, „pentru a transmite un semnal hotărât că astfel de derapaje sunt inacceptabile în spațiul public din România”