Un sondaj publicat luni de Banca Centrală Europeană (BCE) arată că economia zonei euro nu va avea de suferit la fel de mult cât a fost prognozat până acum, în urma pandemiei de coronavirus.

Sondajul trimestrial arată o scădere a economiei cu 5,5% în acest an, iar apoi o creștere de 4,3% în 2021, având în vedere ridicarea restricțiilor legate de coronavirus din lunile mai și iunie.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat săptămâna trecută că banca prevede o contractare a economiei între 5% și 12% anul acesta, ceea ce înseamnă că sondajul de luni este mai apropiat de scenariul “moderat” al BCE în ceea ce privește recesiunea.

Cea mai adecvată descriere a profilului de prognoză asupra întregului nivel al PIB este probabil o cădere la sfârșitul primului trimestru și la începutul celui de-al doilea, urmat de o recuperare plată și lungită care va dura ceva timp să ajungă la nivelurile de dinaintea virusului.

Inflația va ajunge la o medie de 0,4% anul acesta față de previziunea de 1,2% făcută cu trei luni înainte, în timp ce proiecțiile de inflație pe 2021 au fost tăiate la 1,2%, de la 1,4%.