Legea privind vacciinarea obligatorie ajunge săptămâna aceasta în Camera Deputaților, după ce anterior a fost adoptată de Senat. Dacă legea trece de plenul CDEP, merge la promulgare. Înainte de dezbaterea din comisie și de votul în plen, antivaxerii, cei care se opun vaccinării obligatorii, au început presiunile pe parlamentari să nu voteze legea.

Deputații declară că au primit sute de mesaje, prin care li se cere „în numele poporului, urmaș al lui Decebal”, să nu voteze o lege prin care copiii „vor fi supuși injectării forțate” impusă de „marea ocultă mondială”.

„Campania împotriva adoptării legii pentru vaccinare universală a copiilor e cea mai agresivă din tot ce am văzut până acum. Mesajele au început de ieri seară”, a scris luni, deputatul PNL Ovidiu Raețchi.

Deputatul dă și câteva exemple de mesaje primite de la cei care se opun vaccinării obligatorii.

„Ultimul mesaj primit ieri noapte a venit la 1.27: SĂ NE CONSTRUIM O ȚARĂ CU OAMENI SĂNĂTOȘI CARE SĂ NU AJUNGĂ COBAIII UNOR O.N.G.SÂ FIM MÎNDRII CĂ SÎNTEM URMAȘII LUI DECEBAL, SÎNTEM CREAȚIA LUI DUMNEZEU ȘI VENIM SĂNĂTOȘI PE ACEST PAMÎNT.TREBUIE SĂ NE UNIM ȘI SĂ DEMONSTRĂM UNEI EUROPE ÎNTREGI CĂ NU DORIM CA ROMÂNIA SĂ DISPARĂ DE PE HARTA EUROPEI.

Legea prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor, ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. Din 2017, legea a fost blocată la Camera Deputaților.

Proiectul spune că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ ar urma să fie solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.