Președintele USR Dan Barna a declarat că partidul care îl conduce ia în calcul posibilitatea de a susține inițiativa introdusă în Parlament de PSD, prin care administrarea vaccinurilor va deveni obligatorie.

O să vedem care este stadiul proiectului respectiv. E clar că subiectul s-a activat acum în contextul știrilor alarmante care vin din Asia și din zona Chinei. E o temă importantă, evident. Vaccinarea este în momentul de față soluția pe care medicina modernă și civilizată o are pentru a ne proteja de multe din afecțiunile majore care există. Este o temă pe care o să o susținem. Vedem stadiul proiectului de lege și vom decide în consecință”, a spus Dan Barna.

În declarația sa, Barna a ținut să sublinieze și pericolul la care părinții care susțin mișcarea anti-vaccin își expun copiii.

Vaccinarea este un drept la viață al copiilor. Ceea ce este deja confirmat și dovedit medical este cazul să folosim. Trebuie să ieșim din logica unor principii din evul mediu, că ne protejează sfântul spirit”, a completat Barna.

Tema vaccinării obligatorii a fost îndelung dezbătută în ultimii ani, fiind de cele mai multe ori blocată la presiunea părinților care nu acceptă ca copiii lor să fie vaccinați. Subiectul a revenit în actualitate după ce PSD a anunțat că în această sesiune parlamentară dezbaterea și adoptarea proiectului de lege prin care vaccinarea devine obligatorie reprezintă o prioritate pentru partid.

O astfel de lege ar putea crește exponențial numărul copiilor imunizați, dat fiind faptul că proiectul cuprinde și amenzi pentru familiile care refuză să se conformeze prevederilor legale.