Cele 80 de miliarde de euro pe care România le-a obținut de la UE vor fi direcționate spre investiții, nu spre cheltuielile curente, cum sunt pensiile și salariile, a declarat Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș, la Digi24.

"Este prematur să avansăm sume pe domenii de investiții, dar prioritare rămân investițiile în infrastructura de transport, investițiile privind refacerea sistemului de irigații, sănătate și educație care sunt servicii publice de importanță strategică națională și digitalizarea.

Vor fi anunțate în curând prioritățile strategice ale României și cum va fi gândită partea de alocare de resurse.

Infrastructura – autostrăzi și căi ferate – este domeniul prioritar. România are obligația de a finaliza până în 2030 închiderea coridoarelor de transport în care intră autostrada Sibiu- Pitești, care e proiect de importanță strategică națională, Centura Capitalei acre e pe Coridorul 4 de transport european, Lugoj – Deva parte cât a mai rămas, pentru ca ca întreg Coridorul 4 de transport transeuropean să fie închis conform obligației României ca până în 2030 să fie redat funcțional acest coridor", a explicat Boloș.

Întrebat dacă banii vor fi folosiții strict pentru investiții, sau și pentru alte cheltuieli curente – pensii și salarii – Boloș a răspuns: "Nu prea se poate discuta de cheltuielile curente ale statului, acestea rămân în sarcina bugetului național, deciziile sunt în funcție de resursele disponibile pe care statul le are".

Ministrul a subliniat că România are o șansă istorică și o mare provocare – "de a tura motoarele" legat de capacitatea de implementare.