Pentru aplicarea unitară a prevederilor privind circulația în interiorul zonelor metropolitane, pentru care nu este necesară declarația fără de care nu poate fi părăsită localitatea în perioada stării de alertă, Ministerul Afacerilor Interne vine cu precizări. Astfel, într-un comunicat de presă, MAI definește zonele unde cetățenii nu trebuie să prezinte declarația pe propria răspundere. Explicațiile cuprind atât regulile pentru municipiul București și județul Ilfov, cât și pentru fiecare municipiu din țară.

„Pentru stabilirea unei aplicări unitare pe întreg teritoriul național al României în privința zonelor în care cetățenii pot circula în afara localității fără declarație pe proprie răspundere, Ministerul Afacerilor Interne a transmis, prin Comandantul Acțiunii, Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției următoarele precizări: Sunt considerate zone metropolitane, în interiorul cărora nu este nevoie de prezentarea declarației pe proprie răspundere pentru circulația cetățenilor între localități, teritoriul administrativ al Bucureștiului și al județului Ilfov, respectiv teritoriul administrativ al municipiilor din România și o zonă de 30 de kilometri în jurul acestor municipii, dar nu mai mult de limita județului din care fac parte municipiile”, se arată în comunicat.

După instituirea stării de alertă, deplasarea în afara localității a fost interzisă, cu unele excepții. Pentru justificarea deplasării în afara localității persoanele prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere cu privire la motivul deplasării, completată în prealabil. Amenda pentru nerespectarea acestor măsuri poate ajunge până la 2.500 de lei.