În aproximativ o lună, un vaccin împotriva răspândirii coronavirus va fi gata pentru testare. Participanți la teste vor fi și câteva grupuri de români. Este vorba despre un vaccin experimental dezvoltat de un laborator din Marea Britanie.

Managerul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel a declarat că din momentul în care se va ratifica protocolul științific de cercetare, produsul va ajunge pentru avizare la Agenția Națională a Medicamentului din România.

„Și în Statele Unite, și în Marea Britanie se testează un vaccin împotriva coronavirus. Noi, de la Institutul Național de Boli infecțioase Matei Balș, avem deja o colaborare în acest sens și urmează să primim protocolul de colaborare pentru a putea pune în experiment acest nou vaccin. Este un vaccin făcut prin inginerie genetică. S-au identificat structurile de la nivelul virusului care pot genera anticorpii protectori și este un vaccin care se referă populației care nu a trecut prin infecție. Și atunci vom avea nevoie de testele acelea rapide ca să putem să identificăm persoanele”, a declarat profesorul Streinu-Cercel.

Conform managerului spitalului Matei Balș, procedurile vor fi finalizate în aproximativ o lună.

"Din momentul în care se ratifică protocolul științific de cercetare, evident el va face obiectul unor avizări nivelul Agenției Naționale a Medicamentului și după acest avizul acestei agenții va putea să înceapă. După care urmează proceduri destul de laborioasă prin care preparatul evaluat să fie adus în țară și pe urmă „investigatorii” vor trece la treabă împreună cu echipele lor. (...) Noi ne gândim ca undeva într-o lună de zile să fim în posesia tuturor documentelor și pentru a putea face primele înrolări de voluntari. (...) Vaccinul vine prin relația cu Marea Britanie"., a mai declarat medicul.