Vineri, 31 ianuarie, la ora 23:00, ora Londrei (01:00 ora României), Marea Britanie părăsește oficial Uniunea Europeană. Este pentru prima dată în istoria UE când o țară alege să părăsească comunitatea. Cu doar câteva ore înaintea momentului care a deținut prim-planul agendei publice timp de 4 ani, Regatul Unit este un stat divizat între susținătorii și contestatarii divorțului între țara lor și UE. La Londra și pe tot teritoriul Marii Britanii se așteaptă ca sărbătoarea și protestele să se întindă mult în noapte. Mii de jurnaliști din toată lumea au ajuns în Capitala Regatului pentru a relata acest moment de cotitură în istoria Europei.

Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie

Pentru românii și ceilalți europeni care trăiesc în Regat deocamdată nu se va schimba nimic. Jumătate de milion de conaționali locuiesc și muncesc în Marea Britanie, iar cei mai mulți dintre ei trăiesc încă cu temerea că Brexitul va avea un impact major asupra vieții pe care și-au construit-o aici.

„În ceea ce privește şederea în Marea Britanie, respectiv beneficiile - dreptul la muncă, dreptul la asistență socială - eu îi încurajez pe toți cei care doresc să se stabilească aici să aplice la statutul de “settled status” sau “pre-settled status”. Statutul de rezident 'settled' se aplică celor care au deja o vechime de şedere în Marea Britanie de cinci ani, în vreme ce statutul de prerezident se aplică celor care nu au împlinit încă acești cinci ani şi care, după ce vor avea cinci ani de şedere în Marea Britanie, vor putea aplica și ei la statututul de rezident”, a declarat Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra.

Decizia ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar, care intră în efect astăzi, a fost luată în urma unui referendum, în anul 2016.