După China, Elveţia, Germania, Franța sau Spania și România va folosi tratamentul cu plasmă pentru tratarea COVID-19. Tratamentul cu plasmă, folosit deja cu succes în cazul mai multor afecțiuni, va fi aplicat cazurilor grave de infectare noul coronavirus. Plasma folosită va fi recoltată din sângele pacienţilor vindecaţi.

"Este nevoie de studii suplimentare, acum nu știm foarte bine care este dinamica răspunsului imun la pacienții care se îmbolnăvesc.

Când trebuie recoltată plasma ca să conțină o cantitate suficientă de anticorpi.

Căror pacienți trebuie administrată, tuturor sau doar celor în stare critică.

Dacă doar pentru cei în stare critică, ne întrebăm care e momentul optim când se poate face această administrare.

E important că tratamentul cu plasmă și-a dovedit în trecut eficiența, plus că sunt studii de mici dimensiuni, publicate, care arată că poate fi un tratament util.

Se conturează posibilitatea găsirii unui remediu mai devreme decât ne așteptam.

Studiile însă au fost realizate pe pacienți care au primit și tratament medicamentos și plasmă superimună. Se dorește publicarea unor studii privind doar administrarea de plasmă ca să se stabilească cum reacționează în lipsa unei influențe a unui tratament medicamentos", a afirmat Radu Țincu, medic primar la ATI Floreasca.

Conform medicului, plasma poate fi recoltată de la toți pacienții care s-au recuperat după îmbolnăvire, însă rămâne problema infrastructurii spitalelor românești, care nu au sufiecientă capacitate de recoltare, prelucrare și transport.

Ordinul prin care se stabilieşte protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 va fi semnat miercuri, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.