Potrivit statisticilor oficiale, în China au fost confirmate 2744 de cazuri cu pacienți infectați cu virusul gripal coronavirus, iar numărul morților a urcat la 80.

Virusul a depășit granițele orașului Wuhan, de unde a pornit epidemia și a ajuns ȋn orașe mari, precum Beijing și Shanghai. La nivel global, pacienți infestați au ajuns și în țări precum SUA, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.

Chiar președintele chinez a spus, weekendul acesta, că țara se confruntă cu o ”situație gravă”, iar națiunile lumii iau tot felul de măsuri pentru a preveni o pandemie.

Guangdong, cea mai populată provincie din China, a impus duminică obligativitatea măștii respiratorii pentru cei peste 110 milioane de locuitori, informează AFP.

Portul acestei măști este deja obligatoriu în Wuhan. O altă provincie, Jiangxi și mai multe orașe mari au luat măsuri similare.

Beijingul va amâna redeschiderea grădinițelor, școlilor și universităților după vacanța de anul nou. Este posibil chiar ca la nivel național perioada de vacanță să fie extinsă. Asta după ce, săptămâna trecută, au fost anulate manifestațiile publice de Anul Nou chinezesc, cea mai populară sărbătoare din China.

Orașul Xian va suspenda toate cursele de autobuz și taxi între orașe și către alte provincii. De asemenea, provincia Shadong a anunțat că oprește toate autobuzele interorășenești și către alte provincii.

China a interzis comerțul cu animale sălbatice și cu produse alimentare realizate din acestea în piețe, supermarketuri, restaurante și pe internet. Toate locurile unde sunt crescute astfel de animale vor fi izolate, iar transportul de animale sălbatice va fi interzis. Măsura a intrat în vigoare de duminică.

Aici puteți vedea harta globală a infecțiilor cu coronavirus.

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6