Comisia Europeană a ameninat România cu declanşarea Articolului 7 din Tratatul UE. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis câte o scrisoare către preşedintele Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă şi celor foi preşedinṭi ai Parlamentului în care avertizează că România va pierde dreptul de vot dacă vor intra în vigoare modificările Codurilor Penale.

"In ultimele luni, Comisia Europeană a fost nevoită să tot revină asupra evoluiei statului de drept în România. Comisia a subliniat de fiecare dată că se fac paşi înapoi în progresele înregistrate în ultimii ani, se arată în documentul transmis oficialilor români. Problemele şi recomandările identificate de CE nu au fost luate în considerare de ṭara noastră.În raportul MCV din noiembrie 2018, Comisia a stabilit o cale clară de urmat - oprirea acestui trend şi revenirea României pe calea cea buna (...) însă aceasta a fost ignorată", se arată în scrisoarea semnată de Timmermans. Documentul iterează afectarea independenei Justiiei, ordonanṭele de urgenṭă din acest domeniu ale Guvernului şi procedurile de numire a şefilor din sistem.
Timmermans mai subliniază că modificările aduse Codurilor Penale îi salvează pe infractori, în loc să asigure aplicarea unor pedepse. El ameninṭă că MCV va fi înlocuit cu un mecanism mai dur, dacă modificările Codurilor Penale vou intra în vigoare. Sintagma “Rule of law Frameworkînseamnă suspendarea dreptului de vot şi anularea dreptului de accesare a fondurilor europene.


Replica lui Dragnea
Şeful PSD neagă afirmaṭiile lui Timmermans.
Eu am spus zilele trecute că am auzit că principalul subiect discutat de Iohannis cu stăpânii lui a fost să scoată repede ceva iar împotriva României, că aşa îl ajută pe el în campania electorală”. Referitor la faptul că Timmermans aparţine de PES, familia politică a PSD, Liviu Dragnea a spus: Când a ajutat vreodată Frans Timmermans PSD-ul? Să fim serioşi.

Pe surse

Se pare că supărarea lui Timmermans are şi un alt temei. În culisele CE se zvoneşte că PSD joacă la două capete. Dacă va fi exclus din PES, social-democraṭii se vor alia cu extremiştii din CE.