Manipularea Guvernului PSD a funcționat. Potrivit site-ului AEP, circa 63.000 de persoane au avut curajul să se înscrie pentru votul prin corespondență sau pe listele din secțiile de vot din străinătate. Acesta este un semn că oamenii nu au încredere în Guvern, mai ales după ce ministrul Finanțelor le-a cerut ambasadelor să transmită datele personale ale votanților români pentru a-i impozita și în România.

Doar 32.835 de români, care locuiesc în străinătate și au documente valabile de ședere din partea statului respective, s-au înscris pentru votul din corespondență. Alți 31.122 de români au optat pentru înscrierea pe listele de vot în străinătate. Astăzi este ultima zi de înscriere. Alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile prezidențiale din noiembrie, se pot înregistra prin intermediul unui formular on-line, până cel mai târziu la data de 11 Septembrie 2019, ora 23:59:59. Numărul mic al înscrierilor a determinat Guvernul să lanseze public posibilitatea de a adopta joi o ordonanță de urgență, pentru extinderea termenului de înscriere la vot al românilor din străinătate, de la 11 la 15 septembrie.

Legislația electorală s-ar modifica astfel încât „la alegerile pentru Președintele României din anul 2019 (...) termenul de înregistrare ca alegător în străinătate se împlinește la data de 15 septembrie 2019”.

Tot până pe 15 septembrie se va prelungi și termenul de înregistrare ca alegător prin corespondență. Potrivit expunerii de motive, ordonanța de urgență vine în contextul evitării repetării incidentelor grave produse la secţiile de votare din străinătate la scrutinele din 26 mai 2019.

Un alt scop al actului normativ este acela al constatării că termenul prevăzut în prezent de înscriere la vot al românilor din Diaspora este insuficient.

Autoritatea Eelectorală Permanentă a dat asigurări că nu va transmite Guvernului datele de identificare ale românilor care muncesc în străinătate

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor la BEC este 22 septembrie, iar pe 12 octombrie va începe campania electorală, care se va desfășura pe o perioadă de 30 de zile.

Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.