De mai multă vreme studenții Universității Al.I. Cuza din Iași i-au cerut fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, care este și rectorul universității să demisioneze din funcția de rector. În această dimineață, ei au purtat pancarte și au strigat “demisia”.

La Universitatea Al.I. Cuza din Iași, în Aula Magna Mihai Eminescu a avut loc o conferință tematică la care a participat și koen Lenaerts, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene. Circa 20 de studenți au purtat pancarte împotriva rectorului Tudorel Toader. De la balconul aulei, s-au putut vedea afișate mesajele: „Don’t trust Tudorel Toader” sau „Tudorel Toad.er, the Destroyer of Romanian Justice”. Apoi, ei au început să strige “demisia” și “resign”, relatează presa locală.

„Având în vedere ceea ce a făcut în ultima vreme Tudorel Toader ca ministru al Justiției, ex-ministru al Justiției, am decis să facem un mic protest. Îi rugăm și pe profesorii universitari să ni se alăture ca să-l putem demite pe Tudorel Toader din funcția de rector al Universității Cuza”, a spus unul dintre protestatari.

„Îl așteptăm pe președintele și comisia Curții de Justiție a Uniunii Europene. Ei au fost inivitați atunci când fostul ministru Tudorel Toader era încă în funcție. I-a invitat, presupun, să vorbească despre, cine știe, nedreptatea justiției care a fost aplicată în România”, a declarat un alt protestatar. „E un protest față de Tudorel Toader, care a fost unul dintre complicii principali ai lui Dragnea, pentru că Dragnea a plecat la pușcărie, dar el nu a făcut singur ce a făcut în sistemul, în principal, judiciar din România, ci a avut diferite unelte, noi știm pe Florin Iordache, pe Nicolicea și pe Tudorel Toader”, a precizat un altul. Și Liga Studenților Iași i-a solicitat lui Tudorel Toader să își depună „urgent” demisia din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” și a anunțat că „se pregătesc acțiuni de boicotare a admiterii la universitate”.

Începând cu data de 25 aprilie, Tudorel Toader a revenit în poziția de rector al Universității „Cuza”, după ce se autosuspendase din funcție pentru a deveni ministru al Justiției.

Asistentul universitar la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iași, Andrei Stipiuc a postat pe Facebook un text în care își arată dezamăgirea cu privire la ceea ce se întâmplă în universitate, spune că se gândește să plece la cules de căpșuni și că își va da demisia „dacă acest personaj sinistru încă mai este ținut în brațe ca rector”. El face referire la Tudorel Toader, cel care a revenit la conducerea universității.

Președintele CJUE le-a spus participanților la conferință că protestul este un act democratic. ”Nu e nici o problemă, staţi liniştiţi, iată, aceasta este o expresie sănătoasă a pluralismului democratic, e absolut tot ce trebuie să avem în orice stat democratic”, a declarat Koen Lenaerts în timpul discursului său.