Viceprimarul liberal al Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, este singurul edil din Capitalã care a acceptat fãrã rezerve oferta Imobiliare.ro de a realiza un raport de piaţă privind tranzacţiile cu imobile şi terenuri. Documentul se adreseazã potenţialilor investitori, dezvoltatori imobiliari, evaluatori, consultanţi, dar şi cetãţenilor interesaţi sã afle nivelul tranzacţiilor imobiliare din sectorul 2 şi trendul preţurilor, pentru a nu se lãsa pãcãliţi.

“Nicio altã primãrie din Capitalã nu a avut deschiderea de a accepta realizarea unui asemenea studiu. Nu ştim din ce motive au refuzat, dar vom continua colaborarea cu Primãria Sectorului 2”, a declarat reprezentantul Imobiliare.ro, Dorel Niţã. Broşura a fost realizatã pe cheltuiala exclusivã a firmei, primãria Sectorului 2 oferind doar datele colectate din contractele imobiliare de vânzare înregistrate la Direcţia Venituri Buget Local pentru impozitare.


brosura 2 Studiul vizează toate tipurile de proprietăți care au făcut obiectul unor asemenea contracte: apartamente, case, terenuri, dar și locuri de parcare sau garaje.

Transparenţa atrage bani

„Voi sprijini inițiativa privată permanent, iar acesta este motivul pentru care raportul “Tranzacții imobiliare” va funcționa ca un ghid atât pentru investitori, pentru cetățenii care doresc să locuiască în sectorul 2, cât și pentru administrația locală, care va putea localiza și apoi gestiona situația zonelor cu deficit economic sau cu potențial mare de dezvoltare. Vom putea implementa măsuri clare și ne vom raporta la o evaluare profesionistă, făcută pentru a ne ușura tuturor munca”, a declarat viceprimarul Dan Cristian Popescu. El susţine cã-şi doreşte un sector deschis investiţiilor, în care mediul privat sã aibã întâietate, iar protecţia socialã sã însemne un loc de muncã. Viceprimarul spune cã studiul este important pentru administraţie, care va şti care sunt zonele vitregite din sector, pentru o dezvoltare unitarã. “Investiţiile pe care le vom face în şcoli (peste 70 milioane euro în urmãtorii ani), reabilitarea termicã a blocurilor sunt factori care vor face unele zone atractive pentru cetãţeni”, a mai spus Dan Cristian Popescu.

Colaborare unicat

Dorel Niță, Head of Data and Research Imobiliare.ro și Project Manager AnalizeImobiliare.ro a menţionat că: „Această colaborare este unică în Capitală și deloc întâmplătoare. Împreună cu Imobiliare.ro, aceste organizații au un interes comun în creșterea transparenței și accesul la informațiile privind tranzacțiile reale. Este cunoscut faptul că piețele transparente atrag investiții (...) Vom actualiza datele trimestrial”, a explicat Niţã.

Cifrele tranzacţiilor

Potrivit raportului lansat miercuri, 23 ianuarie 2019, în Sectorul 2 au fost încheiate, anul trecut 3.956 de tranzacții imobiliare, în valoare totală de 309,3 milioane de euro. 3.343, au fost apartamente, acestea echivalând cu o cotă de 84,5% din total. 203 contracte au vizat case sau vile (5,1% din total), 95 terenuri (2,4%) și 315 alte tipuri de imobile (8%).

Din punctul de vedere al numărului de tranzacții încheiate în anul 2018, cele mai active zone din Sectorul 2, la o distanță considerabilă de celelalte, au fost Centrul (849 de vânzări), apoi cartierele Pantelimon (808 achiziții), Tei (695 de vânzări) și Colentina (603 contracte).

Aceste date confirmă tendința de încetinire a ritmului scumpirilor de pe segmentul rezidențial evidențiată în ultimul an de evoluția Indicelui Imobiliare.ro (care ia în calcul prețurile cerute de proprietari) – spre comparație, valorile de listare ale apartamentelor din Capitală au consemnat, per ansamblu, un avans de 6% pe parcursul lui 2018.

Broşura va putea fi studiatã curând pe site-ul Primãriei Sectorului 2.