Reprezentanții Asociaţiei Elevilor din Constanţa şi cei ai Asociaţiei Elevilor din Bucureşti şi Ilfov au participat, luni, la o întâlnire cu ministrul Educaţiei, şi reprezentanţi ai Ministerului Transportului şi ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Principala temă de discuție a fost situația decontării transportului pentru elevi.

La finalul întrevederii, Radu Petrariu, consilierul ministrului Educaţiei, a declarat că se caută soluții pentru ca, de anul viitor, elevii să poată circula gratuit cu mijloacele de transport în comun, doar pe baza carnetului de elev.

"În acest moment trebuie să deblocăm situaţia referitoare la articolul 84, care a fost declarat neconstituţional. În acest sens, aşa cum factorii politici au stabilit, se va emite o ordonanţă de urgenţă referitoare la acest articol. În completarea acestui demers, următorul va fi ca în 30 de zile, conform unor termene pe care le-am stabilit de comun acord, să elaborăm o hotărâre de guvern care să abroge Hotărârea de Guvern 863 din 2016 şi să stabilească tarife maximale. (...) Preocuparea doamnei ministru este ca elevii să poată face naveta în mod gratuit, doar pe baza carnetului de elev, lucru pe care îl avem în vedere începând cu anul şcolar 2020-2021. Momentan, situaţia decontării abonamentelor şi a altor documente justificative este neclară, de aceea este necesară emiterea acestei ordonanţe de guvern", a declarat Radu Petrariu.

Andrei Mihai Tănase, Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, s-a declarat încrezător în ceea ce privește perspectivele de implementare a proiectului.

"Va fi emisă o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei iar începând de la 1 septembrie, am primit asigurări de la ministrul Educaţiei, că elevii vor circula gratuit, doar cu carnetul de elev. Acum ne punem câteva întrebări la care sperăm să răspundă săptămâna viitoare, când ne vom întâlni la Ministerul Educaţiei, dacă este vorba ca toţi elevii să fie transportaţi gratuit sau doar elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi cum, în ce mod, din punct de vedere legislativ.", a spus Andrei Mihai Tănase.


Este de așteptat ca săptămâna viitoare să fie clarificată şi hotărârea de guvern privind aprobarea limitelor decontării cheltuielilor de transport, astfel încât elevii să beneficieze de decontarea integrală a navetei.