Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, că Traian Berbeceanu va fi numit șeful său de cabinet.

În anul 2013, Traian Berbeceanu, la acea vreme şef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba a fost reţinut şi arestat preventiv pentru 30 de zile într-o anchetă penală controversată a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT). Berbeceanu a fost îndepărtat atunci din fruntea Brigăzii, iar ultimii ani, spune el, au fost „o continuă perioadă de luptă şi de frustrare ca să îmi dovedesc nevinovăţia”.

În iunie 2016, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, a fost achitat în primă instanţă pentru mai multe infracţiuni, printre care spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare.

În timpul cât Berbeceanu a fost investigat și judecat, acuzatorii lui erau, la rândul lor, investigați de DNA pentru abuz în serviciu. Investigația împotriva lui Ioan Mureșan - procuror, Nicolaie Cean - procuror și Alin Muntean - polițist în echipa lui Berbeceanu a pornit de la probele furnizate de Berbeceanu, înregistrări ambientale și înscrisuri, care dovedeau că acuzațiile care i-au fost aduse de către procurorii DIICOT au la bază probe strânse prin influențarea denunțătorilor, manipulări, amenințări și „mituiri” ale acestora. Cei trei implicați în acest caz (Ioan Mureșan, procurorul-șef al DIICOT, procurorul Nicolaie Cean, fost la DIICOT, acum angajat la Parchetul Tribunalului Alba, și Alin Muntean, ofițer de poliție judiciară la BCCO Alba) au fost condamnați în primă instanță la 7 ani, 2 ani și respectiv 4 ani, toate pedepsele cu executare.