Fostul Președinte Traian Băsescu a anunțat că PMP își va desemna propriul candidat la Primăria Generală a Capitalei și că, prin asta, vrea să dea “o lecție USR-ului”.

Mult așteptata alianță a dreptei din Capitală s-a dovedit a fi praf ȋn ochii bucureștenilor. PMP-ul a fost lăsat pe dinafară, la insistențele președintelui USR, Dan Barna, iar propunerile pentru candidații la sectoare au iscat adevărate revolte ȋn interiorul PNL și USR-PLUS. Dacă PMP-ul va avea candidat propriu, Nicușor Dan riscă să piardă ȋntre 8 și 15 procente, ceea ce i-ar putea aduce o nouă ȋnfrângere ȋn fața actualului primar, Gabriela Firea.

Ȋntr-o intervenție la Digi24, Traian Băsescu nu a anunțat încă dacă va candida pentru un nou mandat, însă a precizat că „vrea să dea o lecție USR-ului” care „procedează ca băieții deștepți din energie”. Fostul președinte a spus și că „cineva își dorește ca Nicușor Dan să fie văduvit de cele 10 procente pe care PMP le obține în București”.

Traian Băsescu: Noi am așteptat să intrăm în alianță cu PNL și USR. Am aflat ieri că nu se poate. Deci declanșăm procedurile interne de desemnare a candidaților.

Moderator: De ce n-a fost PMP inclus în această alianță a dreptei?

Traian Băsescu: Nu știm. Greu de spus. Eu am un singur raționament, având în vedere că PMP este un partid care obține constant între 8% și 10% la București, de când s-a înființat, foarte probabil cineva își dorește ca Nicușor Dan să fie văduvit de aceste 10 procente în competiția cu Firea. Este o analiză a noastră, nu găsim explicație de ce nu vrei 10 procente.

Eu nu prea știu să pierd, n-am învățat treaba asta în politică și dacă intru în competiție o să fac tot ce se poate să câștig. Pe de altă parte, obiectivul meu major este să dau o mână de ajutor PMP-ului, dar poate că vreau să dau și o lecție USR-ului.

Moderator: De ce v-au supărat așa de tare?

Traian Băsescu: Refuzul de a accepta PMP-ul care, repet, nu este un partid din care eu mai fac parte. Deci, motivația „Nu vrem cu Băsescu” nu mai poate funcționa.

Moderator: Dacă intrați în această luptă, veți lua, în mod evident, din voturile dreptei. Și asta în condițiile în care va câștiga Gabriela Firea înseamnă că ați ajutat-o pe Gabriela Firea.

Traian Băsescu: Bun, și oferta USR-PNL care este? Desființați-vă, voi PMP, că noi suntem niște băieți deștepți. Ăștia au început să procedeze ca băieții deștepți din energie. Ar vrea ca PMP să le dea voturile dar să nu aibă candidați. Democrația este despre participarea la alegeri, iar PMP nu are decât varianta de a participa singur la alegeri.