Pe 27 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii. Tradiția spune că, în această zi, persoanele certate trebuie să găsească o modalitate de împăcare.

De asemenea, de ziua Sfântului Ştefan, este bine să aducem în casele noastre icoana care-l înfățișează pe acest martir, astfel Sfântul îi va ajuta pe creștinii care au probleme de sănătate, dar şi pe cei care se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor suferinde, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune. În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie. În tradiţie se mai spune că pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine ca în 27 decembrie să dăruim o icoană a Sfântului.

Ziua este prielnică, de altfel, pentru reconciliere. Creştinii trebuie să fie blânzi şi prietenoşi, să-şi ierte unii altora greşelile şi să facă numai bine cu gândul, cu vorba şi cu fapta. Tot în această zi se dă de pomană pentru sufletele celor care au pierit în împrejurări dramatice. Pachetele se împart şi tinerilor care poartă numele primului mucenic Ştefan