Sursă foto: pagina de Facebook Gabriela Firea

Consilierii generali au adoptat, luni, proiectul de testare a bucureștenilor pentru coronavirus, promovat de Gabriela Firea. Consilierii PNL și USR nu au votat proiectul, pe motiv că acesta reprezintă doar „o mită electorală”.

Primarul General anunța că în urma proiectului ar urma să fie testați peste 11.000 de bucureșteni. Aceștia vor trebui să se înscrie într-o platformă online.

„Această testare din București ne va da imaginea infectării din acest moment. PMB va realiza parteneriate cu toate spitalele de stat și clinicele private care dețin PCR și vor să intre în acest proiect. Vom lansa o platformă unde se vor înscrie bucureștenii voluntar pentru testare, repet, teste PCR, cele care sunt folosite în întreaga lume pentru depistarea coronavirusului. 11.000 de persoane vor fi testate voluntar”, a precizat primarul Capitalei.

Conform proiectului, testele vor fi decontate de Primărie în cuantumul sumei de 200 de lei pentru fiecare test.

„Nu dăm vouchere nu dăm bonuri, nu plătim populația. Este vorba de decontarea pe care PMB o face în cuantum de 200 de lei, care este suma pe care o decontează spitalelor pentru testarea PCR”, spune Firea.

Liderul consilierilor PNL. Stelian Bujduveanu i-a reproșat Gabrielei Firea că proiectul nu va fi votat de consilierii PNL pentru că este „o mită electorală”, referindu-se la mențiunea că pentru fiecare voluntar, primăria plătește 200 de lei.

Și deputatul Nicușor Dan critică proiectul și spune că este un gest de imagine:

”Administrația Firea continuă să acopere spațiul public cu gesturi de imagine fără acoperire în realitate. În 10 aprilie anunța că va testa pentru coronavirus angajații din transportul public, termoficare și servicii sociale. Testarea nu a avut loc, deși a trecut o lună de atunci. Mai mulți angajați din STB sunt în momentul de față infectați cu coronavirus.

Primarul Firea vine și propune astăzi un proiect de testare a 11.000 bucureșteni, pe principiul „primul venit, primul servit”. Probabil este din nou un gest de imagine, fără urmare în realitate, așa cum au fost precedentele două inițiative cu același obiect. Dacă va fi realizat în această formă, va fi o cheltuire inutilă a 2 milioane lei, rezultatul testării neavând nici relevanță științifică (pentru a fundamenta politici publice), nici vreun folos practic.

Îi cer Gabrielei Firea să acționeze în criza coronavirusului cu responsabilitate față de angajații din subordine aflați în contact direct cu publicul și în pericol de a fi contaminați: medici, șoferii din transportul public, angajații din serviciile sociale.”