Sute de mii de iranieni au ieșit ȋn stradă weekendul acesta, scandând “Moarte Americii”, iar liderul suprem al Iranului, Ayatolahul Khamenei, a promis americanilor o ”răzbunare dură”. Ȋn același timp, Trump amenință Iranul că va fi lovit “foarte rapid și foarte puternic”.

Sute de mii de oameni îmbrăcați în negru au ieșit în stradă, duminică, în Ahvaz, Iran pentru a întâmpina sicriul cu rămășițele generalului Qasem Soleimani, ucis în atacul cu dronă lansat de SUA la Bagdad. În Teheran, membrii parlamentului au strigat ”Moarte Americii” mai multe minute în timpul ședinței. "Trump, aceasta este vocea națiunii iraniene, ascultă”, a spus liderul forului legislativ, Ali Larijani.

Sâmbătă, la moscheea Jamkaram din oraşul Qom, un loc considerat sacru şi sfânt în Orientul Mijlociu încă din Evul Mediu, a fost arborat steagul roșu, pentru prima dată ȋn istorie. Potrivit experților, acest lucru simbolizează începerea unui "război sângeros”.

Președintele American Donald Trump nu a ȋntârziat ȋn a veni cu o replică la amenințările Iranului. Ȋntr-o postare pe Twitter, Trump a scris că Statele Unite au "în vizor 52 de obiective iraniene”. Unele dintre ele sunt "la un nivel foarte înalt şi importante pentru Iran şi cultura iraniană, iar acele ţinte, şi Iranul însuşi, vor fi lovite foarte rapid şi foarte rău”.

"SUA nu mai doresc ameninţări!”, a spus Trump, adăugând că cele 52 de ţinte reprezintă cei 52 de americani care au fost ţinuţi ostatici în Iran după ce au fost capturaţi din ambasada SUA din Teheran în 1979.

La finalul ședinței guvernului de la Teheran de aseară, oficialii au anunţat că renunţă la ultimele angajamente din Acordul nuclear semnat în 2015. Astfel, Iranul îşi va continua programul nuclear fără nicio limitare, inclusiv fără o limitare a îmbogăţirii uraniului.

Irakul decide expulzarea soldaților americani

Duminică, parlamentul irakian a adoptat o rezoluție prin care cere guvernului să pună capăt prezenței trupelor străine și să se asigure că acestea nu vor folosi teritoriul, spațiul aerian și maritim al țării în niciun scop, informează Reuters. Coaliţia internaţională condusă de SUA tocmai anunțase suspendarea activităţilor de sprijin pentru trupele irakiene.

"Guvernul irakian trebuie să acționeze pentru a pune capăt prezenței trupelor străine de pe teritoriul țării și pentru a interzice utilizarea de către acestea a teritoriului, spațiului aerian și maritim, în orice scop”, se arată în rezoluție.

5.000 de militari americani sunt staționați în Irak. Mii de trupe americane au rămas în țară pentru a participa la lupta de la graniță împotriva așa-zisului Stat Islamic.

Potrivit BBC News, Irakul se află într-o situație dificilă fiind apropiat al Iranului vecin, dar și un aliat al SUA. Însă, guvernul privește atacul aerian din Bagdad, în care a fost ucis generalul Iranian, ca fiind o violare a suveranității și a termenilor prezenței coaliției internaționale.