Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, a anunțat luni că programul Oxigen nu va mai intra în vigoare din ianuarie 2020, cum era programat, ci din martie anul viitor.

„Normal ar trebui să fie aplicată de la 1 ianuarie şi, prin urmare, autoturismele poluante să nu mai aibă acces în zona anunţată deja. Deoarece conştientizăm faptul că cetăţeni trebuie să fie mult mai informaţi, am luat hotărârea cu Direcţia transporturi, ca lunile ianuarie şi februarie să fie dedicate informării şi conştientizării.”, a anunțat primarul conform Mediafax.

Potrivit proiectului, din 2020 masinile sub Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, iar maşinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul oraşului.

Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.

Accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricţionat zilnic, de luni pană vineri, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

- pentru cele cu normă de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, accesul este interzis în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACĂ), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urmă achiziţionării unei viniete electronice Oxigen

- pentru cele cu normă de poluare Euro 3 şi Euro 4, accesul este pemis pe toate străzile municipiului Bucureşti numai în urmă achiziţionării unei viniete electronice Oxigen; Restricţia pentru Euro 4 se aplică din 2021.

- mașinile electrice, hibride sau cu normă de poluare Euro 5 şi Euro 6, au acces fără restricții pe toate arterele;

Pentru maşinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 şi 4 - 5 lei pe zi.

Şoferii care circulă fără vinieta corespunzătoare vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.