USR sector 2 ameninţã cã va depune la Consiliul Local Sector 2 o plângere prealabilă privind taxa de habitat impusă cetăţenilor. Reclamaţiile pe tema acestei taxe sunt mai multe. USR susţine cã va acţiona în instanţă primăria de sector şi consiliul local şi va reclama formularul transmis câtorva cetãţeni prin care li se cere declararea numãrului de persoane care locuiesc în locuinţã şi datele personale ale acestora. USR reclamã refuzul primarului Mihai Toader de a organiza o licitaţie publicã şi un caiet de sarcini favorabil cetãţenilor.

"Vom ataca (taxa - n.r.) în contencios administrativ, astăzi depunem plângerea prealabilă la Consiliul Local. De asemenea, vom face sesizare la Autoritatea Naţională pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) în vederea corectării formularului pentru impunerea acestei taxe şi vom face o sesizare către Consiliul Concurenţei pentru încălcarea dispoziţiilor date şi încălcarea deciziei date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind organizarea licitaţiei. În august 2018, ÎCCJ a dat o decizie definitivă şi irevocabilă prin care Primăria este obligată să organizeze licitaţie pentru serviciul de salubrizare. Această licitaţie nu e organizată, a fost pus în dezbaterea Consiliului de trei ori un caiet de sarcini care a fost respins fără argumente şi după aceea a apărut acest act adiţional pentru Supercom, care e extrem de avantajos pentru operator şi extrem de dezavantajos pentru cetăţean", a declarat Radu Mihaiu, preşedinte al filialei USR sector 2.

El a susţinut că taxa e "abuzivă", deoarece a fost adoptată fără dezbatere publică, e calculată "absolut aberant" şi pentru că nu au fost respectaţi paşii pentru a organiza licitaţia pentru serviciul de salubrizare.

Valoarea taxei de habitat

Potrivit deciziilor Consiliului Local Sector 2, aceastã taxã va fi achitatã la Direcţia Buget Venituri şi se vor aplica penalitãţi în cazul neplãţii. Radu Mihaiu a declarat că, în urma unor hotărâri luate de Consiliul Local Sector 2 în decembrie 2018, valoarea taxei de habitat creşte scriptic de la 8,46 lei/lună/persoană la circa 13 lei/lună/persoană, dar practic, prin instituirea unei suprataxe pentru necolectare selectivă, se va ajunge la 20 de lei/lună/persoană.

"În acest moment, avem în cadrul sectorului o colectare selectivă de 0,05%. Dacă sectorul nu ajunge în martie să aibă o colectare selectivă de 20%, se va percepe de la fiecare cetăţean al sectorului o suprataxă al cărei cuantum nu a fost stabilit încă, dar care este discutat a fi până la 50% din valoarea taxei, (...) ducând taxa de habitat la 20 de lei pe locuitor (...). O familie cu doi copii va plăti 1.000 de lei pe an. Pentru 2019 va fi o subvenţie de 30 de lei pe an pe persoană, de anul viitor nu va mai fi aceasta", a spus Mihaiu.

Potrivit datelor incluse în plângerea prealabilă adresată de USR sector 2 Consiliului Local, taxa de habitat cu destinaţia specială de salubrizare de 13,23 lei/persoană/lună va fi plătită doar de către persoanele fizice, deşi de unele dintre activităţile prevăzute a fi finanţate din taxă beneficiază numai persoanele juridice cu sediul în sectorul 2, iar de altele întreaga comunitate.

Conform USR sector 2, "prin acest act adiţional se introduce o bonificaţie la tarif pentru operatorul de salubrizare, care e stimulat să întreţină un grad de colectare selectivă scăzut, dar şi o suprataxă pauşală pentru toţi locuitorii sectorului 2. În absenţa infrastructurii de colectare selectivă, generatorii/deţinătorii de deşeuri nu au posibilitatea de a atinge ţintele fixate la 20% pentru fracţia uscată colectată, respectiv de 50% randament de sortare al fracţiei uscate", se arată în plângere.

USR sector 2 menţionează că, deşi PSD şi PNL au promis taxă zero în campanie, s-a ajuns în situaţia în care sectorul 2 să aibă "cea mai mare taxă din ţară", votată de consilierii social-democraţi şi liberali.

"Există o hotărâre a ÎCCJ ce obligă la organizarea unei licitaţii pentru desemnarea unui nou operator de salubrizare. Cu toate acestea, este evident că se fac eforturi pentru blocarea organizării licitaţiei. (...) În formularul declaraţiei de impunere pentru stabilirea taxei de habitat se cer atât numele şi prenumele celor care locuiesc la unitatea locativă a contribuabilului, cât şi CNP-ul şi calitatea faţă de proprietar. Din punctul de vedere al USR, astfel de informaţii sunt excesive", au mai spus membrii USR. Ei susţin cã aceasta este o modalitate de a strânge bani pentru plata amenzilor pe mediu care se vor aplica din acest an, iar primãria nu a creat infrastructura necesarã pentru colectarea selectivã.

Explicaţiile primãriei

Primăria Sectorului 2 susţine cã, în prezent, nu are nicio posibilitate de verificare a aplicării contractelor, pentru că acestea sunt încheiate între firma de salubrizare și asociațiiile de proprietari. În plus, datele administraţiei locale aratã cã aproximativ 100.000 de persoane nu au contract sau nu plătesc salubrizarea. Prmãria susţine cã actualul tarif a fost stabilit în 2007 și nu mai corespunde costurilor actuale. Neactualizarea tarifelor de peste 10 ani ar fi generat un serviciu subfinanțat şi de slabă calitate.

Potrivit rapoartelor care au stat la baza elaborãrii hotãrârii de instituire a taxei pe habitat, actualul preț pe care îl plătesc locuitorii sectorului 2 pentru ridicarea gunoiului este de 9,38 lei/persoană/lună. Acesta este compus din vechiul tarif de 8,46 lei/lună, la care se adaugã 11 lei/an/persoană, care este taxa impusă de guvernul PSD-ALDE de la 01.01.2019. Problema Primãriei şectorului 2 este cã nu toți locuitorii plătesc, în special cei care stau în case la curte, vile etc.

Primăria sector 2 susţine cã va acorda o subvenție 30 de lei în primul an, prețul final fiind de cel mult 10,75 lei/persoană/lună. Această subvenție va creşte, chiar până la 100% sau va scădea, în funcție de efortul depus de fiecare familie pentru a colecta selectiv.