Peste 700 de persoane au venit în dimineaţa asta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a asista la primul termen în dosarul Revoluţiei. Majoritatea sunt victime sau urmaşi ai revoluţionarilor care speră, ca măcar după 30 de ani, să li se facă dreptate.

Cel mai aşteptat personaj al acestui proces este fostul Preşedinte al României, Ion Iliescu, pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Aşa cum era de aşteptat, Iliescu a ales să nu meargă la primul termen, avocatul său motivând că “prezenţa sa nu este obligatorie în camera preliminară”.

În proces mai sunt puşi sub acuzare Gelu Voican Voiculescu, fost vice prim-ministru, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare şi Emil Dumitrescu, fost membru CFSN. Toţi trei sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

Dosarul are 3.300 de volume, iar pentru acest proces au fost emise citaţii pentru 5.000 de persoane. Instanţa supremă precizează că va avea program special azi.

Întreaga ţară aşteaptă cu sufletul la gură să afle ce s-a întâmplat cu adevărat în decembrie 1989. Oare acum este justiţia pregătită să facă lumină în acest caz, iar vinovaţii să fie puşi să îşi plătească greşelile?