Negocierile dificile între liderii UE nu s-a încheiat cu un acord, așa că șefii de stat și de guvern și-au continuat discuțiile pe parcursul întregii nopți de duminică spre luni. Miza este planul de relansare a economiei Uniunii Europene după șocul provocat de pandemia de coronavirus.

După mai multe întâlniri separate la Bruxelles, președintele Consiliul European i-a adunat pe cei 27 de lideri și le-a propus un fond de reconstrucție economică de 390 de miliarde de euro în granturi directe nerambursabile, suplimentat de împrumuturi cu dobânzi mici.

Un membru al delegației franceze spune că există, acum, o șansă de a ajunge la un acord între liderii europeni.

Propunerea inițială a lui Michel prevedea 500 de miliarde de euro în granturi, însă ea a fost respinsă de liderii statelor așa-zis „cumpătate”, cel mai vocal dintre ei fiind premierul olandez Mark Rutte. Duminică seară, Rutte și omologul său austriac Sebastian Kurz, ajunseseră să accepte un fond cu 350 de miliarde de euro în granturi nerambursabile, însă s-au întâlnit cu opoziția Germaniei și Franței, susținute de o majoritate a statelor, care au cerut un fond de 400 de miliarde de euro.

Liderii UE au avut o scurtă întâlnire cu toții, luni dimineața, după discuții bilaterale și în grupuri, care s-au desfășurat în cursul nopții. Ei au convenit să aibă o nouă ședință în plen în cursul după-amiezii, la ora 16:00, ora Bruxelles-ului, ora 17:00, ora Bucureștiului, a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European.

Potrivit unor surse diplomatice citate de politico.eu, ei tot nu ar fi ajuns la un acord în privința modului în care să împartă sutele de miliarde din planul de relansare între granturi (fonduri nerambursabile) și împrumuturi.

Totuși, cancelarul Austriei, una dintre țările „austere”, care au blocat obținerea unui acord, a postat pe Twitter un mesaj destul de enigmatic: „Negocieri dure tocmai s-au încheiat, putem fi foarte satisfăcuți cu rezultatul de azi. Vom continua după-amiază”, a scris Sebastian Kurz, fără să precizeze totuși care este rezultatul de care este mulțumit.

Klaus Iohannis, optimism moderat

Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică, la Bruxelles, că speră ca negocierile cu liderii europeni pentru planul de relansare economică la nivelul UE să se finalizeze cu un acord, dar a precizat că este „moderat optimist”. El se așteapta la negocieri care ar putea dura toată noaptea.