Statele Unite au cumpărat toată producția din următoarele trei luni de remdesivir, primul tratament împotriva Covid-19 autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului. Americanii nu au lăsat absolut nimmic pentru celelalte state ale lumii, anunță the Guardian.

Administrația Trump a arătat deja că este pregătită să plătească mai mult și să se descurce mai bine decât restul țărilor pentru a-și asigura produsele medicale de care SUA au nevoie, scrie publicația britanică. Vestea i-a ȋngrijorat pe experții și activiștii din sănătate.

”Și-au asigurat acces la cea mai mare parte a producției de remdesivir, așa că n-a rămas nimic pentru Europa”, a explicat Andrew Hill de la Universitatea Liverpool.

Remdesivir, primul medicament aprobat de autorități pentru tratarea Covid-19, este produs de Gilead și a dovedit că ajută pacienții să se refacă mai repede după boală.

Primele 140.000 de doaze, distribuite pentru studii clinice în mare parte din lume, s-au terminat. Acum, Administrația Trump a cumpărat peste 500.000 de doze, ceea ce înseamnă producția Gilead din august și 90% din producția din august și septembrie.

”Președintele Trump a obținut un acord grozav pentru a se asigura că americanii au acces la primul tratament autorizat pentru Covid-19. Pe cât posibil, vrem să ne asigurăm că fiecare pacient american care are nevoie de remdesivir îl va primi”, a declarat secretarul american al sănătății, Alex Azar.

Medicamentul ce a fost dezvoltat pentru a trata ebola, fără a avea însă efect asupra acesteia, este patentat de Gilead, ceea ce înseamnă că alte companii nu-l pot produce. El costă circa 3.200 de dolari pentru tratamentul cu șase doze, potrivit guvernului american.

SUA ar putea ajunge la 100.000 de cazuri noi de coronavirus pe zi

Situația infectărilor cu noul coronavirus pare scăpată de sub control ȋn Statele Unite. Epidemiologul şef de la Casa Albă, Anthony Fauci, spune că americanii ar putea ajunge la 100.000 de infectări pe zi.

“Atunci când ai un focar într-o anumită regiune a țării și alte regiuni sunt vulnerabile, chiar dacă se descurcă bine. Nu ne putem concentra doar asupra acelor zone cu probleme, toată țara este pusă în pericol. Acum avem peste 40.000 de cazuri de infectare pe zi. Nu m-ar surprinde să ajungem la 100.000 de cazuri zilnice dacă situația nu se schimbă”, declară Fauci.