În urma unui studiu publicat de prestigioasa revistă medicală The Lancet, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat suspendarea, ca măsură de precauție, a testelor clinice cu hirdoxiclorochină ca tratament pentru COVID-19. Conform rezultatelor studiului, hidroxiclorochina este ineficientă, chiar periculoasă în cazul pacienților cu COVID-19.

Această moleculă, derivată din clorochina folosită la tratarea malariei, a fost privită drept medicamentul minune în tratarea noului coronavirus, după ce profesorul francez specialist în boli infecţioase Didier Raoult a publicat două studii ce susţineau eficiența hidroxiclorochinei în tratarea bolnavilor de COVID-19. Ultimele informații obținute în urma studiului publicat de The Lancet şi efectuat pe 96.000 de pacienţi, atât clorochina, cât şi hidroxiclorochina nu şi-au dovedit eficacitatea împotriva COVID-19 în cazul bolnavilor spitalizaţi. Mai mult, această moleculă creşte riscul de aritmie cardiacă şi de deces.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus această substanţă activă pe lista sa cu tratamentele experimentale prioritare şi ea era testată în mai multe ţări europene în cadrul proiectului „Discovery”.

Începerea producției de medicamente pe bază de hidroxiclorochină a fost anunțată și în România, iar substanța activă deja a fost achiziționată din Elveția.