Un studiu efectuat de cercetătorii francezi, într-unul dintre primele focare de coronavirus din Franța, a demonstrat că 26% dintre persoanele infectate dețin anticorpi împotriva coronavirusului.


Potrivit specialiștilor, acesta este un nivel insuficient pentru a justifica relaxarea restricțiilor și spulberă speranța unei imunizări colective prea curând. Este departe de nivelul de 60% - 70% din populația generală la care se speră că ar putea apărea o imunitate de grup suficientă pentru a stopa epidemia, sub rezerva că acești anticorpi protejează într-adevăr împotriva coronavirusului și că această imunitate va dura măcar mai multe luni.


Profesorul Arnaud Fontanet, unitatea Epidemiologia bolilor emergente la Institutul Pasteur, din Franța, co-autor al studiului constată însă efectele pozitive ale carantinei în încetinirea epidemiei, mai ales ca urmare a suspendării cursurilor școlare.

Și printre rezultatele acestui studiu, nicotina apare ca un element care reduce riscul de infecție.

Infecția a afectat mai puțin fumătorii (7,2%) decât nefumătorii (28%) în acest studiu, confirmând observații precedente legate de o proporție slabă a fumătorilor internați pentru Covid-19.

"Acest lucru corespunde unei reduceri a riscului de infectare cu 75% pentru fumători. Poate că nicotina ar putea avea un efect. Este o pistă de cercetare pentru prevenție ca și pentru tratament.", a declarat Arnaud Fontanet.

Cu toate acestea, aparent, în caz de infectare, fumătorii riscă să dezvolte mai multe complicații decât nefumătorii.