Comisia Europeană va adopta, azi, o strategie pentru salvarea industriei turismului, afectată puternic de pandemia de coronavirus. Executivul European propune un plan în trei pași pentru redeschiderea granițelor statelor „cu un profil similar de risc”.

Pandemia va reduce veniturile turismului global, în acest an, cu cel puţin 400 de miliarde de euro, potrivit Comisiei Europene. CE se va asigura că guvernele statelor din blocul comunitar vor pregăti acțiuni coordonate pentru redeschiderea industriei turismului, potrivit unui document citat de Euractiv.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) va redacta o listă a zonelor cu o răspândire scăzută a virusului, astfel încât măsurile de carantină din spațiul Schengen să fie eliminate etapizat. De asemenea, aceste măsuri trebuie să se aplice non-discriminatoriu. De exemplu, dacă Austria va relaxa restricțiile de circulație de la frontiere pentru sosirile din Germania, acest lucru se va aplica tuturor cetățenilor UE care locuiesc în Republica Federală Germania, nu numai cetățenilor germani.

De asemenea, Comisia Europeană are în vedere impunerea unor măsuri comune de igienă și distanțare fizică odată ce serviciile de transport vor fi reluate, ceea ce din nou cere o acțiune coordonată a tuturor statelor.

„Principiile generale vor susține prioritizarea reluării serviciilor de transport în toate punctele de sosire sau de plecare”, potrivit documentului citat de Euractiv, adăugând că măsurile ar trebui să fie bazate pe riscuri proporționale și „limitate, ca scop și durată, la ceea ce este necesar pentru a proteja sănătatea publică”.

În documentul pe care Comisia Europeană îl va pune miercuri în dezbatere sunt prevăzute și măsuri coordonate pentru protecția angajaților din Transporturi, precum și măsuri pentru reducerea poluării. Atenția asupra sustenabilității călătoriilor are ca scop eliminarea activităților poluante. Sunt incluse și măsuri privind utilizarea energiei regenerabile în hoteluri și înlocuirea vehiculelor precum ambarcațiunile pentru turiști cu variante mai puțin poluante.

De asemenea, CE vine și cu un plan de acțiune pentru a limita efectele unui al doilea val de infecții.

Călătorii vor putea consulta o hartă interactivă, care va include cele mai recente controale la frontieră, măsuri și condiții de călătorie. Astfel, cetățenii vor putea să-și planifice călătoriile mai eficient și chiar să evite să călătorească, dacă este posibil.

Proiectul abordează și subiectul voucherelor de călătorie și a rambursării sumelor pentru biletele de avion.

Conform legislației UE, în cazul zborurilor anulate, companiile aeriene trebuie să ofere pasagerilor o rambursare completă. Deși există și varianta oferirii unui voucher, este datoria clientului de a accepta varianta mai convenabilă.

Comisia mai spune că protecția companiilor aeriene împotriva falimentului ar trebui organizată la nivel național.