Compania Naţională de Drumuri a făcut publică Strategia Siguranței Rutiere pe 2020. Printre obiectivele acestei strategii se numără montarea de noi parapete metalice și din beton, instalarea de atenuatori metalici de impact, dar şi proiecte pilot, precum „drumuri muzicale” şi „roboței de ghidare”.

Compania de Drumuri prezintă, pe site-ul propriu, câteva din obiectivele propuse pentru anul 2020, în vederea creşterii siguranței circulației rutiere pe drumurile naționale și autostrăzi.

Printre măsurile aplicate cu succes în anii trecuți, care vor fi continuate, se numără continuarea instalării de parapete din beton și parapete metalice, dar și de atenuatori metalici de impact în anumite puncte.

CNAIR are în plan și demararea achizițiilor pentru două tipuri noi de parapete: parapetele elastic pe cabluri și parapete cu rulouri. Ambele au fost testate în cadrul unor proiecte pilot până acum.

Noi proiecte pilot: Drumuri muzicale şi Roboţei de ghidare

În 2020, CNAIR are în plan să implementeze cel puțin două noi proiecte pilot.

Primul este „Roboțelul Ghid de Avertizare” – adică achiziția de roboței de ghidare în zona sectoarelor periculoase din punct de vedere al siguranței rutiere.

Cel de-al doilea proiect se numește „Drumurile Partituri – Respectarea vitezei, încântarea sufletului”.

„Obiectivul acestui proiect va consta în transformarea unor melodii celebre (ex: Ciocârlia și Drumurile noastre) în partituri din marcaje rutiere. Proiectul va necesita colaborarea cu o Universitate de muzică din România”, scrie în document.

Practic, prin acest proiect CNAIR va încerca realizarea în România a unor
“drumuri muzicale”, deja testate cu succes în țări precum Danemarca, Olanda, Japonia, Statele Unite, Coreea de Sud, Ungaria sau Indonezia.

„Drumurile muzicale” se folosesc de marcaje rezonatoare realizate în asfalt care, atunci când sunt traversate de un vehicul la o anumită viteză, răsună diferit și pot „interpreta” diferite melodii.