Foto: Oana Racheleanu

Deși poluarea din Capitală este la cote alarmante, operatorii de salubritate au încetat să mai aspire și să spele străzile la 1 noiembrie, anunță Green Report. Contractele cu primăriile funcționează în baza unei normative naționale din 1973, deși clima s-a schimbat foarte mult de atunci.

Contractele cu operatorii de salubritate prevăd că pe timp de iarnă au loc activități de deszăpezire, numai că, între timp, clima s-a schimbat atât de tare încât în această iarnă abia au căzut câțiva fulgi, iar temperaturile au fost constant în jur de 10-15 grade.

„Normativul unic republican pentru activitatea de salubrizare a localităților” prevede că firmele desfășoară, în toate sectoarele, operațiuni pentru combaterea prafului în perioada 1 martie - 1 noiembrie. După această perioadă, teoretic începe iarna și au loc acțiuni specifice sezonului rece.

În perioada caldă, au loc acțiuni de măturare, aspirare și spălare a străzilor. De obicei, o mașină de aspirat adună în șase ore trei tone de praf, iar în lipsa acestui serviciu (pe lângă alte cauze) nivelurile de PM10 și PM2,5 sunt foarte ridicate.", precizează Green Report.

Primarul general al Capitalei consideră că situația poluării excesive nu este vina ei. Gabriela Firea a declarat că din 2007 Bucureştiul este sub monitorizarea Comisiei Europene privind gradul de poluare şi caracterizează ca „nedrept” faptul că este considerată „vinovată pentru tot ce nu s-a făcut 30 de ani în Capitală”.