Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private a anunțat, în această dimineață, că ia în calcul să nu mai semneze contracte anuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate care permit decontarea serviciilor medicale în privat.

Din Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) fac parte cele mai importante spitale și clinici private din România: Medlife, Sanador, Regina Maria, Polisano, Monza, Medicover, Centrul Medical Academica, Ponderas, Synevo, Neolife, Hiperdia etc. Membrii PALMED au o cotă de 70% din piața serviciilor medicale private din România.

Ei sunt nemulțumiți că li se interzice să perceapă coplată de la pacienți și că CNAS decontează serviciile medicale la valoarea lor din spitalele de stat. Aceasta este mai mică decât cea practicată în privat, nefiind calculată la valoarea reală, lucru recunoscut public chiar de ministrul Sănătății și de CNAS.

Astfel, ne putem aştepta ca la privat să nu se mai poată face niciun fel de analize și tratamente decontate, nici măcar pentru bolnavii cronici și urgențe, așa cum prevede OUG adoptată acum două zile.

"Salutăm decizia de extindere a programelor naţionale şi în mediul privat, fără condiţia existenţei unui excedent de pacienţi în spitalele publice, fapt care poate fi realizat fără niciun cost suplimentar pentru pacient. În egală măsură, ne exprimăm îngrijorarea pentru prorogarea introducerii contribuţiei personale fără nicio consultare prealabilă. Furnizorii de servicii medicale private vor realiza în perioada următoare o analiză privind oportunitatea semnării contractului din acest an, fapt care va permite realizarea de servicii medicale în regim privat doar contra cost", afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

Printre nemulţumirile furnizorilor de servicii medicale private, se numără:

- Serviciile medicale nu sunt decontate de stat la valoarea reală. Spitalele private nu au de unde să recupereze această diferență decât prin coplată, care este interzisă.

- Costurile decontate în acest moment de CNAS sunt, în multe cazuri, mult mai mici decât cele reale. Cele mai mari diferenţe sunt la spitalizarea continuă, acolo unde preţul corect este de două şi chiar de trei ori mai mare decât cel decontat.

Victor Costache, demis ieri prin moțiune de cenzură, anunțase recent că ia în calcul o recalculare a decontărilor serviciilor medicale.

Spitalele și clinicile private vin şi cu o soluţie – alinierea tarifelor decontate de stat la costurile reale ale serviciilor prestate în sistemul sanitar.

"În caz contrar, cele peste 5 milioane de pacienţi care ajung anual în mediul privat ar putea să fie nevoiţi să achite în totalitate serviciile de care beneficiază. Reamintim faptul că una din 5 intervenţii chirurgicale complexe este realizată în mediul privat. Astfel, pacienţii români vor fi nevoiţi fie să plătească integral costurile în unităţile medicale private, fie să meargă în străinătate, acolo unde statul român va fi nevoit să deconteze aceste servicii medicale la costuri de zeci de ori mai mari, sume la care se adaugă cele din bugetul pacienţilor, pentru servicii de transport şi de cazare pentru aparţinători", arată reprezentanții PALMED.