În toiul frământărilor politice pentru nominalizarea prezidențiabililor, institutele de sondaje scot tot felul de studii. Ultimul sondal CURS, arată că românii confundă încrederea în politicieni cu notorietatea acestora. Exemplul clasic este primărița Capitalei, care are un mandat jalnic, dar este plasată în top.

Conform sondajului CURS, cel mai bine plasat politician la nivelul încrederii este Gabriela Firea, primarul Capitalei, cu un grad de favorabilitate de 47%. Firea a spus în repetate rânduri că nu-și dorește să candideze la alegerile prezidențiale. În schimb, soțul ei a declarant că ar vrea să candideze.

Pe locul doi în acest clasament este președintele în exercițiu, Klaus Iohannis, cel care se bucură de un grad de favorabilitate de 44%. Iohannis și-a anunțat încă de anul trecut intenția de a candida pentru al doilea mandat.

Pe locul trei o regăsim pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, cea care se bucură de un grad de favorabilitate de 42%. Kovesi a declarat că nu va intra în politică și nu va candida.

Pe locurile patru și cinci îi regăsim pe Victor Ponta (35%) și Rareș Bogdan (33%). Nici unul dintre cei doi nu și-a manifestat intenția de a candida.

În top cinci intră și Călin Popescu Tăriceanu, cel care se bucură de un grad de favorabilitate de 33%. Tăriceanu și-a anunțat intenția de a candida, fie din partea ALDE, fie din partea coaliției PSD-ALDE.

În tabăra USR-PLUS există un subiect de dezbatere pe tema candidatului la prezidențiale. Cei de la USR și PLUS trebuie să aleagă între Dacian Cioloș și Dan Barna, cei mai bine cotați din cele două partide. Conform sondajului CURS, Cioloș are 33% grad de încredere, în timp ce Dan Barna are doar 23%.

Dintre oamenii care sunt luați în calcul pentru a deveni prezidențiabili ai PSD remarcăm o surpriză. Cel mai bine stă ministrul Sănătății, Sorina Pintea (28%). Ea este urmată de Viorica Dăncilă (26%), Eugen Teodorovici (22%) și Șerban Nicolae (14%). Analiștii susțin că niciunul dintre ei nu ar reuși să ajungă în turul al doilea.