Peste 70% dintre români cred că prăbuşirea economiei reprezintă un pericol mai mare decât epidemia de coronavirus, conform unui sondaj IRSOP. Același procent al cetățenilor cred că virusul nu va dispărea, ci va rămâne cu noi.

Întrebați despre sentimentul generat de situația creată de epidemie, 44% s-au declarat îngrijorați, 38% încrezători, 10% indiferenți și 8% deprimați.

Majoritatea populației spune că a reușit să își mențină nivelul de trai, în luna aprilie. Cu toate acestea, gospodăriile încep să semnaleze îngustări, mai ales sub forma dispariției venitului disponibil (38%) şi a şomajului efectiv, potențial sau în familie (19%). Când venitul disponibil se evaporă, gospodăriile reduc consumul şi economisirea.

Când vine vorba de încrederea în autorități, 55% din cei intervievați spun că Guvernul își face treaba bine sau foarte bine, dar doar 36% spun același lucru și despre activitatea Parlamentului.

Aproape toți vor ca Preşedintele (87%) sau Guvernul (80%) să aibă fiecare puterea pe care o au acum sau o putere mai mare.

Peste 80% cred că, prin impunerea carantinei, statul a urmărit protejarea sănătății, nu îngrădirea libertății cetățenilor.

Vești bune pentru PNL - 50% doresc ca liberalii să rămână la guvernare și după perioada de criză, în timp ce 48% doresc o schimbare. Adepții schimbării sunt îndeosebi cei care se aşteaptă să piardă economic din cauza crizei.

Sondaj a fost realizat telefonic pe un eșantion de 710 persoane, între 22 şi 25 aprilie. Eşantionul este reprezentativ la nivel național pentru întreaga populație în vârstă de peste 18 ani din România. Toleranța de eşantionare este de ± 3,7%.