După scandalul iscat în urmă cu câteva săptămâni în Capitală, atunci când senzorii de poluare ai rețelei de monitorizare a calității aerului Aerlive.ro au înregistrat depășiri record peste limitele admise, Gabriela Firea reacționează. În stilul propriu consacrat, primarul Capitalei alege să nu ia măsuri pentru rezolvarea acestei probleme extrem de serioase pentru sănătatea bucureștenilor ci contestă senzorii pentru măsurarea poluării.

În replică, reprezentanții rețelei aduc dovezi că senzorii utilizați sunt acreditați oficial, conform legii române.

Aerlive.ro este o platformă pentru măsurarea calității aerului din București, a fost lansată pe 12 decembrie anul trecut de mai multe ONG-uri. Rețeaua Aerlive.ro este compusă din 10 mini-stații de concepție românească, realizate la Timișoara de un tânar antreprenor român.

„Aparatele uRADMonitor au verificată echivalența prin testare într-un laborator certificat RENAR. Cu alte cuvinte, datele furnizate sunt relevante și comparabile cu stațiile «oficiale» și «recunoscute pe plan european». În București, avem în total aproape 100 de astfel de aparate de diverse modele, care informează transparent și în timp real cetățenii”, spune Radu Motisan, fondator Uradmonitor.

Informațiile transmise în spațiul public cu privire la depășirile de până la cinci ori ale normelor de poluare cu microparticule au contribuit la un scandal public între primarul general al Capitalei, Gabriela Firea și ministrul Mediului, Costel Alexe.