Desființarea poliției, reșcolarizarea angajaților, rescrierea procedurilor și reînființarea instituției pe noi fundamente este pe scurt propunerea radical a sociologului Sebastian Lăzăroiu. El a reacționat după cazul de la Galați, unde o minoră violate și plină de sânge nu era băgată în seamă de polițiști.

“Pentru a sări în ajutorul unei sărmane fetițe pline de sânge, polițiștii nu au nevoie de protocoale și instrucțiuni, ci doar de umanitate”, subliniază scriitorul și sociologul Sebastian Lăzăroiu, pe Facebook.

Dacă protocolul/instrucțiunile sunt ca polițiștii să se holbeze la o copilă însângerată fără să facă nimic, continuă Lăzăroiu, ”atunci avem o instituție strâmbă și ea nu poate fi îndreptată decât prin desființare-reînființare, cu reșcolarizarea tuturor angajaților, rescrierea procedurilor, a sistemului de sancțiuni și recompense etc. etc”.Risc să mă repet. În cazul în care polițiștii văd o fată plină de sânge pe stradă, protocolul/instrucțiunile sunt să se holbeze la ea și să nu facă nimic? E foarte important răspunsul la întrebarea asta. Pentru că dacă așa scrie la cărțulie, atunci avem o instituție strâmbă și ea nu poate fi îndreptată decât prin desființare-reînființare, cu reșcolarizarea tuturor angajaților, rescrierea procedurilor, a sistemului de sancțiuni și recompense etc. etc.

Dacă protocolul zice că polițiștii trebuiau să coboare din mașină, să întrebe fata plină de sânge ce i s-a întâmplat, s-o ducă de urgență la spital și să pornească o anchetă cu privire la agresor, atunci trebuie făcută o evaluare rapidă câți polițiști cunosc regula asta și câți nu sau, în general, câți polițiști au habar de protocoale și instrucțiuni. Însă, zău, dacă pentru așa ceva ai nevoie de instrucțiuni, atunci hai să angajăm niște robocop și să-i programăm. Fiindcă, angajând oameni, nu facem decât să denigrăm specia, scrie Sebastian Lăzăroiu.