La două luni de la preluarea mandatului, noul ministru al sănătății, liberalul Victor Costache, transmite într-un comunicat de presă că instituția pe care o conduce și-a îndeplinit toate obiectivele propuse până la finalul anului. Ministrul din Guvernul Orban face și un bilanț al realizărilor și promite un sistem transparent și de aici înainte:

"În data de 8 decembrie a fost organizat cu succes examenul de intrare în Rezidenţiat, au fost urgentate etapele pentru construirea spitalelor regionale şi au fost găsite soluţiile pentru asigurarea salariilor personalului medical, plata restantă a concediilor medicale, decontarea la termenele legale de plată a medicamentelor şi serviciilor spitaliceşti, asigurându-se astfel funcţionarea sistemului de sănătate. În 2019, după 30 de ani concursul de intrarea în Rezidenţiat a fost unul european, în care toţi cei care au obţinut minim 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe ţară, au intrat în pregătire. Un număr record de tineri rezidenţi (peste 7.000), au fost repartizaţi pe specialităţi în zilele de 17, 18 şi 19 decembrie. De asemenea, a modificat cadrul legal pentru liberalizarea concursului şi lărgirea bazei de pregătire în toate unităţile acreditate, care respectă criteriile de pregătire – spitale judeţene, unităţi medicale private şi unităţi medico-militare", se arată în comunicat.

Un alt succes important al perioadei scurte de la preluarea mandatului este înființarea Comisiei interministeriale care a negociat cu producătorii şi importatorii de medicamente măsuri care să ducă la evitarea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente a pieței.

"Au fost identificate soluţii pentru revizuirea taxei Clawback (CB) şi actualizarea cu inflaţia a bugetului pentru medicamente în ultimul trimestru al anului. Ministerul Sănătăţii a propus un memorandum asociaţiilor producătorilor de medicamente care va fi semnat în curând. Tot în această perioadă s-a trecut la implementarea programelor pentru depistarea precoce (screening) a bolilor cu cea mai mare incidenţă în rândul populaţiei (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal şi hepatite), ce beneficiază de o finanţare europeană importantă, de peste 100 milioane de euro", precizează Ministerul.

"Am respectat calendarul programului de guvernare. Am reuşit să salvăm o generaţie de specialişti prin organizarea cu succes a concursului de intrare în Rezidenţiat, dar am gândit şi o strategie pentru 2020 pe 6 axe prioritare cu acţiuni clare pentru primele 2 cauze de mortalitate în România, cancerul şi bolile cardiovasculare, care vizează dezvoltarea medicinei preventive, a infrastructurii, păstrarea resursei umane în ţară şi reînceperea proiectelor de cercetare medicală, domeniu ignorat, dar care poate asigura soluţii concrete în tratarea pacienţilor. Vrem să deschidem sistemul sanitar şi să îl regândim european", a mai declarat ministrul.

În comunicatul transmis, Ministerul menționează și lansarea procedurii pentru achiziţia proiectului tehnic al spitalului regional Iaşi şi depunerea aplicaţiilor de finanţare pentru cele din Cluj şi Craiova.

"Pentru anul 2020 vrem să lansăm Programul Operaţional pentru Sănătate, să deschidem linii de finanţare cu Banca Mondială, BEI, BERD, cu reguli şi criterii simplificate care vor asigura fonduri suplimentare pentru sistemul sanitar. Vom eficientiza programele de sănătate şi vrem să dezvoltăm medicina primară şi să întărim politicile de sănătate publică".