Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului și partidelor politice, sindicatele din administrația publică spun că vor declanșa proteste și chiar vor intra în grevă generală dacă va fi adoptat Codul administrative prin ordonanță de urgență.

Sindicatele reclamă privilegiile acordate aleșilor locali şi eliminarea formelor de control a modului în care se fac angajările şi se modifică organigramele instituţiilor din administraţia publică locală.

Mai mult, există în prezent o tendinţă de ,<privatizare> a administraţiei publice locale, prin înfiinţarea de societăţi comerciale şi externalizarea unor servicii publice, sub pretextul eficientizării activităţii instituţiilor din acest sector, acţiune ce atrage după sine propuneri de modificare a organigramei instituţiilor şi a reducerii numărului de posturi însă, în paralel, se fac angajări masive la aceste societăţi”, se arată în documentul sindical.

Sindicatele cer politicienilor și Guvernului să-i consulte pe partenerii sociali pentru că altfel ridică suspiciuni de voință pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe.

În cazul în care Codul Administrativ va fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă, FNSA va iniţia, după consultarea membrilor de sindicat, declanşarea, în sectorul de activitate ,,Administraţie Publică”, a formelor de protest de tip grevist legale, care pot culmina cu organizarea grevei generale în sectorul ,,Administraţie Publică” se mai spune în scrisoare.