Conform inițiativei adoptate de Senat, mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.


În favoarea proiectului au votat 100 senatori şi 28 de abţineri.

Proiectul de lege a fost iniţiat de Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis (PSD), Florin Roman (PNL) şi Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE).

"Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării", prevede proiectul depus, joi, la Parlament şi inclus pe ordinea de zi a plenului Senatului de vineri.

În şedinţa de plen a Senatului, liderul grupului parlamentar liberal, Daniel Fenechiu, a anunțat că PNL se abţine de la votul privind prelungirea mandatelor. Motivul abținerii este faptul că PNL susține stabilirea datei alegerilor de către Guvern.

"PNL nu este în niciun caz împotriva acestui proiect de lege per ansamblu. Însă împrejurarea că această problemă a stabilirii datei alegerilor a fost tranşată fără a se aştepta să vedem textul Curţii Constituţionale ne determină să ne abţinem. Guvernul să fie cel care stabileşte data alegerilor şi nu Parlamentul. Ne-am putea găsi într-o situaţie în care să adoptăm un text care să fie neconstituţional", a precizat Fenechiu.