Actualizare:

Cursurile din învățământul preuniversitar vor fi suspendate în perioada 11 martie-22 martie inclusiv, cu posibilitatea de prelungire. Decizia a fost anunțată de premierul Orban.

„Avem informații că mulți cetățeni români care au aflat de posibilitatea închiderii Lombardiei și-au făcut bagajele și au pornit spre România. Grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la școală”, a spus Orban.

De asemenea, vor fi sistate stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.

Premierul a mai spus că firmelor și instituțiilor li se va solicita să permită angajaților să lucreze de acasă, în măsura în care acest lucru este posibil.

Știrea inițială:

Pe fondul înmulțirii cazurilor de infecţie cu coronavirus, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, condus de Raed Arafat, propune închiderea şcolilor începând cu data de 10 martie și până pe 21 aprilie.

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul analizează oportunitatea închiderii școlilor însă este o măsură extremă pentru care trebuie luate în considerare toate aspectele.

„O măsură de închidere a școlilor perturbă și privează elevii în ceea ce privește derularea serviciului educațional. Este o măsură care trebuie pregătită. Puneți-vă întrebarea ce fac copiii care rămân acasă. Există în fiecare familie un membru care să îi supravegheze, dacă nu îi mai ducem la școală? Astfel de măsuri trebuie luate după o analiză serioasă. Avem ca punct de analiză din nou acest punct la discuția de astăzi. Dar nu se pot lua măsuri fără analize serioase. Avem doar 15 cazuri din care 5 s-au vindecat”, a declarat Ludovic Orban.

Raed Arafat a mai propus o serie de măsuri care îi vizează pe studenți și pe elevii școlilor postliceale, cum ar fi sistarea stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale. De asemenea, unităților de învățământ li se recomandă organizarea de cursuri la distanță, dacă există această posibilitate.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti susţine măsura suspendării cursurilor în Capitală ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19.

„O primă propunere ar fi legată de ideea că în data de 4 aprilie începe vacanţa de primăvară. Propun să avem un segment întreg, poate de cinci săptămâni, pentru că orice revenire, măcar pentru o săptămână a elevilor... Să propunem integral acest segment în care putem acţiona, zic eu, mult mai uşor şi mult mai bine”, a declarat acesta în cadrul Comandamentului de urgenţă convocat la sediul Primăriei Capitalei.