Ieri, Senatul României a avizat proiectul prin care se legalizează folosirea calmantelor pe bază de canabis pentru pacienții cu boli cronice terminale. Votul decisiv îl au, însă, deputaţii.

Canabisul ar urma să fie administrat în scop medicinal sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare, doar pe bază de reţetă de la medical specialist. Fumatul nu este permis, potrivit proiectului de lege. Acelaşi proiect prevede și înființarea Agenției Canabisului, care se ocupă de avizul pentru cultivare, precum și de controlul, verificarea și supravegherea operațiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop medical. Astfel de instituţii funcționează în țări precum Cehia, Germania sau Olanda.

Iniţiativa acestei legi aparţine unei tinere care şi-a pierdut mama, bolnavă de cancer. Alexandra Ana Cârstea a inițiat o petiție pentru legalizarea canabisului în tratamentul bolnavilor de cancer și altor bolnavi în fază terminală, care a adunat până acum peste 20.000 de semnături.

Ea îşi doreşte să ajute alți pacienți cu boli necruţătoare să nu se mai lovească măcar de o parte dintre problemele de care s-a lovit mama ei. Una dintre ele - o soluție pentru calmarea durerilor în stadiul terminal al bolii: “Nu este vorba despre un moft, nici despre liberalizarea consumului de droguri, este o necesitate”, declara Alexandra.