Conform evidențelor oficiale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), agenții economici din România au vacante 32.523 de locuri de muncă.

Numărul se referă doar la acele job-uri declarate oficial vacante la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, însă în realitate se pare că nevoia de forță de muncă este mult mai mare.

Dintre cele peste 32.000 de posturi aflate în evidențele ANOFM , doar puțin peste 5% (1.738) sunt destinate persoanelor cu studii superioare (programator, inginer în diferite domenii de activitate, economist, contabil, psiholog etc). Ponderea cea mai mare o au joburile adresate persoanelor cu studii liceale, postliceale, profesionale 56,75% (18.461), urmate de cele pentru care se caută salariați cu studii primare/gimnaziale sau fără studii 37,9% (12.324).

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru:

  • agent de securitate (1.862),
  • lucrător comercial (1.767),
  • muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (1.083),
  • muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.014),
  • muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli, zidărie (909),
  • conducător auto transport rutier de mărfuri (818),
  • lăcătuş mecanic (732).

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 685 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

- Spania – 550 locuri de muncă pentru: muncitor în agricultură;

- Norvegia - 43 locuri de muncă pentru: bucătar/ preparator pizza, farmacist, instalator, lucrător in producție, mecanic auto, mecanic semiremorci, lucrător în fermă, operator servicii, tinichigiu auto, vopsitor auto;

- Germania – 39 locuri de muncă pentru: asistent stomatologie, bucătar, cameristă, mecanic de locomotivă;

- Norvegia - 35 locuri de muncă pentru: farmacist, instalator, lucrător in fermă, lucrător în producție, mecanic semiremorci, mecanic auto, operator servicii, tinichigiu auto, vopsitor auto;

- Olanda – 31 locuri de muncă pentru: muncitor necalificat în grădinărit şi horticultură, lucrător în seră de căpșuni;

- Finlanda – 18 locuri de muncă pentru: operator CNC, croitor industrial/tapițer, muncitor constructor;

- Suedia – 8 locuri de muncă pentru: mecanic auto, vopsitor auto.