Premierul Ludovic Orban a decis amânarea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene cu încă cel puţin un an.

Iniţial, acestea trebuiau să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Însă, au fost scoase din proiectul de buget pe 2020, pe care Guvernul îşi va asuma astăzi răspunderea în Parlament.

Decizia vine în urma unei întâlniri dintre Premierul Ludovic Orban şi liderul USR, Dan Barna, de la Palatul Victoria.

"Suntem în măsură să comunicăm câteva victorii importante pentru USR, spun victorii, pentru că sunt rezultatul unui demers pe care l-am avut în Parlamentul României şi vorbesc aici de acceptarea amendamentului privind transparentizarea.

De acum înainte, toate modificările acelea obscure care apăreau brusc în buget şi nu ştia nimeni de unde şi de ce au apărut vor trebui să fie comunicate şi să fie disponibile în spaţiul public de către cei care le iniţiază.

O altă victorie importantă este prorogarea pensiilor speciale pentru primari cu încă cel puţin un an la momentul de faţă, ceea ce este un element important. Acestea urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie şi ar fi devenit drepturi câştigate, nu se mai putea face nimic. Am reuşit să obţinem acordul premierului şi acordul PNL pentru prorogarea acestui termen", a afirmat Dan Barna.

USR a depus peste 60 de amendamente la proiectul de buget pentru anul viitor, adunate în 44 de pagini.