Intervenția violentă a jandarmilor la protestul din 10 august 2018 continuă să facă victime, de această dată nu printre protestatari ci printre șefii Jandarmeriei Române. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarant că va propune schimbarea unor șefi ai instituției, din considerente care au legătură cu dosarul “10 august”.

Conform ministrului, date din anchetă arată că șefi din jandarmerie, care au participat la coordonarea desfășurării de forțe din Piața Victoriei, au ținut legătura direct cu anumiți politicieni.

"Nu pot să spun exact, dar vă spun ca o părere din ce am observat dinainte de a fi ministru, chiar ca și senator, în ziua de 10 și 11 august, anumiți conducători din Jandarmerie au fost în relații directe cu politicieni, sfătuindu-se, corectându-se, inițiindu-se unele decizii, decizii care au dus la o complicitate politico-administrativă.”

"Jandarmeria a fost pusă într-o ipostază indecentă de cei care au decis intervenția. Au fost oameni din sistem, în legătură cu politicienii, care au decis intervenția în anumite etape, în anumite moduri și au premeditat-o în modul de organizare. Vă dau un exemplu, jandarmii care au aruncat gaze lacrimogene nu aveau măști de gaze la ei, inclusiv ei au fost puși în situația în care au inspirat gaze lacrimogene. Când ești într-o stare de panică, de adrenalină nu mai gândești rațional și acționezi emoțional”, a completat ministrul.

Vela a mai vorbit și despre firul evenimentelor și despre motivația din spatele intervenției cu violență disproporționată a efectivului de jandarmi.

"A fost un plan sau o pregătire minuțioasă a intervenției, astfel încât să se genereze o stare de conflict, la început artificială, probabil neașteptându-se regizorii la un final dramatic și cu impact negativ la nivel național și internațional. Democrația a avut de suferit în România, pentru că după o asemenea intervenție se pune întrebarea dacă în România oamenii pot să se exprime liber fără să fie gazați, bătuți.”